Reacția PCRM: Este evidentă o conspirație anti statală

Reacția PCRM: Este evidentă o conspirație anti statală

Republica Moldova rămâne în continuare un stat capturat. De această dată, invadatorii sunt judecătorii Curții Constituționale, în frunte cu Domnica Manole, precum și Președintele neconstituțional, Maia Sandu. Este evidentă o conspirație anti statală. Declarațiile au fost făcute de conducerea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), informează OFICIAL.

Potrivit comuniștilor, Curtea Constituțională este nefuncțională și nu are dreptul să ia decizii. Acest lucru rezultă din articolul 136 (1) din Constituția Republicii Moldova, care prevede în mod clar: „Curtea Constituțională este formată din șase judecători…”.

„Deciziile Curții Constituționale sunt menite să stabilească conformitatea anumitor acte ale autorităților de stat cu Constituția și să le suspende, mai degrabă decât să le anuleze. Anularea sau modificările, astfel cum este stabilit de Curtea Constituțională, trebuie făcute de către organul care a adoptat actul normativ relevant. Față de hotărârea Parlamentului privind introducerea stării de urgență în contextul pandemiei de COVID-19 acest lucru nu a fost făcut. În acest fel, starea de urgență a fost stopată de hotărârea Curții Constituționale, dar nu anulată. Anularea acestei hotărâri poate fi făcută doar de Parlamentul R. Moldova”, mai spun ei.

Totodată, PCRM consideră că dovadă că ar exista o înțelegere între Maia Sandu și Domnica Manole este și timpul foarte scurt de semnare a decretului privind dizolvarea Parlamentului, în condițiile în care starea de urgență a fost doar stopată de CCM.

„În afară de asta, Maia Sandu a amânat art. 85 (1) din Constituția Republicii Moldova, care solicită Președintelui consultații cu fracțiunile parlamentare privind subiectul dizolvării Parlamentului. Mizeră, din punct de vedere juridic, este și decizia CCM privind declararea neconstituționalității și amânarea parțială a deciziei Parlamentului privind numirea lui Manole judecător la CCM. Manole a luat parte la discuția în care se decidea soarta sa în calitate de judecător al CCM, iar acest lucru este un evident conflict de interese”, se mai spune în declarația partidului.

PCRM subliniază că este clar că nicio hotărâre a Președintelui neconstituțional și a nefuncționalei Curți Constituțională nu pot opri pandemia. „Lor le e indiferent de viața și sănătatea cetățenilor. Mai ales că, adoptarea unei asemenea hotărâri în ajunul principalei sărbători creștine – sfintele Paște –înseamnă scoaterea restricțiilor în contextul pandemiei. Această decizie iresponsabilă va aduce noi jertfe în rândul cetățenilor din țară și anularea măsurilor de susținere a populației și a agenților economici, aprobate în contextul pandemiei”, mai spun comuniștii.

Partidul Comuniștilor a reiterat că „nu o dată a pledat pentru alegeri anticipate, dar nu cu prețul fărădelegii, călcând în picioare Constituția și neglijând viața și sănătatea cetățenilor”.

Cristina Pendea

Share