Reacția partidelor din R. Moldova privind manifestația din cadrul Marii Adunări Centenare

Reacția partidelor din R. Moldova privind manifestația din cadrul Marii Adunări Centenare

Reprezentanții Marșului Centenar, ieri seara, după discuții cu forțele de ordine, au plecat la Inspectoratul de Poliție din Strășeni pentru a participa la verificarea autocarelor, informează Oficial.

În urma perchezițiilor, autoritățile au anunțat despre eliberarea autocarelor.

La întoarcere în PMAN, înainte de miezul nopții, deputatul român Constantin Codreanu, a anunțat despre încheierea protestului pentru a evita altercațiile cu oamenii  legii.

De menționat că, forțele de ordine, ieri, au reținut 3 autocare din România, pe motiv că în acestea s-ar afla obiecte periculoase pentru oameni. Totodată, în momentul în care reprezentanții Marșului Centenar au plecat la prima locație a autocarelor – la Vatra, au fost bruscați de oamenii legii.

Mai multe partide politice au reacționat la manifestația de ieri.

Astfel Partidul Acțiune și Solidaritate a condamnat acțiunile violente și provocatoare ale forțelor de ordine. Totodată, PAS a cerut „încetarea imediată a aplicării forței faţă de manifestanții paşnici şi asigurarea ordinii publice în timpul protestelor, în conformitate cu prevederile Constituţiei Republicii Moldova, care garantează respectarea drepturilor cetăţenilor indiferent de opțiunile lor politice, ideologice, religioase sau etnice”.

În același timp, Preşedintele executiv al Partidului Unităţii Naţionale, Anatol Şalaru a comunicat că „atacurile brutale ale poliție moldovenești la adresa tinerilor unioniști, la adresa deputatului Constantin Codreanu, prim-vicepreședinte PUN, aruncă Republica Moldova în rândurile țărilor cu regim dictatorial”. Prin urmare, Șalaru a solicitat premierului – demiterea ministrului de interne Alexandru Jizdan și stoparea provocărilor la adresa unioniștilor.

Partidul Liberal, la rândul său, consideră, că „dorința românilor moldoveni de reunificare este mult mai puternică decât orice ambiție politică a binomului de a stopa reunificarea, iar un unionist doborât la pământ înseamnă alți doi, care se vor ridica împotriva nedreptății și pentru cauza UNIRII”. PL, mai comunică, că dreptul la libera exprimare reprezintă însăși baza oricărei democrații, iar orice tentativă de subminare a acestui principiu reprezintă o gravă încălcare a drepturilor omului, consfințite în Constituție și o sabotare a statului de drept.

Mihaela Conovali

Share