Reacția lui Igor Dodon cu privire la inițiativa democraților de reducere a numărului deputaților

Reacția lui Igor Dodon cu privire la inițiativa democraților de reducere a numărului deputaților

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a reacționat la inițiativa Partidului Democrat din Moldova – de a organiza un referendum cu privire la reducerea numărului de deputați în Parlamentul Republicii Moldova, informează Oficial.

„Democrații au venit astăzi cu o inițiativă de desfășurare a unui referendum, inițiativă pe care au respins-o mai devreme, atunci când a fost înaintată de mine, în calitate de Președinte al țării. Ei au decis, totuși, să se inspire din mesajele politice de pe stânga, fie și cu atâta întârziere”; a precizat el.

Prin urmare, a oferit mai multe detalii. „Amintesc că printre temele referendumului consultativ propus de Președintele Republicii Moldova, din 24 septembrie 2017, au fost:
1. Reducerea numărului deputaților, de la 101 la 71;
2. Anularea legii prin care cetățenii sunt obligați să achite miliardul furat;
3. Introducerea în școli a disciplinei ”Istoria Moldovei”;
4. Oferirea de împuterniciri suplimentare Președintelui țării, inclusiv, pentru a dizolva un Parlament iresponsabil”, a comunicat Dodon.

În acest fel, șeful statului s-a referit la unele asemănări dintre inițiativa sa din 2017 și cea de astăzi a democraților. „Referendumul din 2017 a fost blocat de guvernare prin intermediul hotărârii Curții Constituționale. Astăzi vedem cum, pe ultima sută de metri înainte de alegerile parlamentare, ei vin cu propunerea de organizare a unui referendum concomitent cu scrutinul parlamentar din 24 februarie. Dacă democrații pretind că sunt sinceri și că acesta nu este un simplu truc electoral, ci o preocupare reală de opinia cetățenilor, le propun să includă subiectele din acel plebiscit, din anul 2017 și să se inspire până la capăt din referendumul propus anul trecut de Președinte”, a declarat Dodon, pe o rețea de socializare.

Totodată, Dodon comunică despre referendum ca „un instrument de PR politic în anul scrutinelor electorale”. „Mai mult, dacă acesta va fi un referendum axat strict pe tematica parlamentară, propun să fie inclus un punct privind interzicerea migrației deputaților de la o fracțiune la alta. În așa mod, se va exclude practica nocivă, cînd un partid cu pondere inițială modestă în Parlament poate obține, datorită migrației deputaților, cea mai mare fracțiune parlamentară și să preia guvernarea. Migrația deputaților trebuie interzisă prin lege. Referendumul este cea mai democrată formă de consultare a opiniei cetățenilor, însă acesta nu trebuie transformat și utilizat în calitate de instrument de PR politic în ajunul scrutinelor electorale”, a conchis Dodon.

De menționat că, astăzi, în cadrul unui briefing de presă, liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a anunțat despre organizarea și desfășurare unui referendum, concomitent cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Referendumul va viza două subiecte: 1. reducerea numărului de deputați de la 101 la 61 deputați, 2. retragerea mandatelor deputaților, atunci când aceștia îi vor dezamăgi pe cetățeni.

Mihaela Conovali

Share