Reacția Ambasadei României în R. Moldova privind expulzarea liderului Acțiunii 2012

Reacția Ambasadei României în R. Moldova privind expulzarea liderului Acțiunii 2012

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, în cadrul unei conferințe de presă, s-a expus cu privire la expulzarea liderului Acțiunii 2012, George Simion, informază Oficial.

„Pe telefonul de urgență al Ambasadei României la Chișinău, telefon care este apelabil 24 de ore, nu a fost primită nici o solicitare de asistență consulară. Pe adresele de e-mail ale ambasadei au fost primite 2 sesizări referitor la situația de astăzi-noapte”, a precizat el.

În acest fel, Ioniță, a anunțat despre atenția autorităților române în acest sens. „Situația este, vă asigur, în atenția autorităților române competente. Din câte știm noi, domnului George Simion i s-a înmânat decizia autorităților de la Chișinău, referitor la faptul că a fost declarat indezirabil pentru o perioadă de 5 ani. Totodată, potrivit acelei decizii, domnul George Simion a fost înștiințat că va fi condus către punctul de trecere al frontierei. Aceasta este procedura legală în astfel de situații”, a declarat ambasadorul.

Prin urmare, el s-a adresat liderului Acțiunii 2012. „Evident, există posibilitatea de a fi verificată starea de sănătate a domnului George Simion, pentru că, să nu uităm, a trecut prin 2 puncte de trecere a frontierei, și de la moldoveni, dar la intrare în țară, fiind preluat de autoritățile române. Îl încurajăm pe domnul George Simion să utilizeze toate modalitățile legale pentru a clarifica această chestiune. Este o decizie care-l vizează direct și personal pe domnul George Simion, iar domnia sa este singurul în măsură să solicite din partea autorităților competente din Republica Moldova – atât explicații, cât și posibilitatea de a solicita o decizie a unei instanțe de judecată”, a declarat el.

Totodată, ambasadorul, a comunicat despre importanța unei petiții, astfel, după cum a declarat el „o acțiune eficientă din partea noastră poate fi demarată doar pe baza unei petiționări exprese prin care ni se solicită un lucru anume”.

De menționat că, președintele Acțiunii 2012, George Simion, a fost expulzat, ieri-noaptea, din Republica Moldova și declarat de autorități persona non-grata pentru o perioadă de 5 ani.

Mihaela Conovali

Share