Raportul Guvernului pentru 3 ani de activitate. Filip: Am preluat guvernarea în 2016 în stare de dezastru

Raportul Guvernului pentru 3 ani de activitate. Filip: Am preluat guvernarea în 2016 în stare de dezastru

Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, a prezentat raportul pentru 3 ani de activitate a Guvernului, informează Oficial.

„În câteva zile se vor împlini 3 ani de zile de când mi-am asumat responsabilitatea de a conduce Guvernul Republicii Moldova. Oamenii nu ne-au dat mari șanse atunci. Acum avem creștere pe majoritatea sectoarelor. Am venit într-o perioadă complicată pentru țară și am înțeles, foarte rapid, că trebuie să ne apucăm de lucru”, a precizat Filip.

Prin urmare, el a punctat acțiunile întreprinse. „Un lucru de care sunt mândru este că am reușit să creștem veniturile oamenilor, nu prin declarații populiste. De la 1 decembrie salariile tuturor bugetarilor au crescut. Nimeni nu va avea un salariu mai mic decât minimul de existență. Declarațiile sunt specialitatea altora, noi aici, la Guvern, lucrăm cu cifrele. Am lansat cel mai amplu program de reparație a drumurilor. Am făcut drumuri în sate, în zone care au fost permanent în trecut. S-a lucrat și pe segmentul infrastructurii de apă și canalizare. Am cumpărat anul trecut 110 ambulanțe noi. Totodată, începând cu decembrie, fiecare mămică primește cutii cu lucruri necesare pentru nou-născuți. Un program de care sunt cu adevărat mândru este „Prima Casă”, 1200 de familii și-au cumpărat o locuință cu ajutorul Guvernului. Un alt program este campania „Un doctor pentru tine”, mă bucur că 40.000 de persoane au fost examinate gratuit”, a comunicat Filip.

Totodată, el s-a referit și la alte acțiuni. „Avem o creștere economică contantă de peste 4 la sută în acești 3 ani. Datorită reformelor, pe care le-am făcut pentru a stimula mediul de afaceri, avem indicatori care ne arată că am mers corect. Am făcut pași importanți și la securizarea frontierelor. Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău este și el o prioritate a Guvernului. Sunt încrezut că, până la sfârșitul anului 2019, această conductă va putea asigura Republica Moldova cu întreg necesarul de gaze naturale. În același timp, pentru securitate și apărare, am lansat programul „Armata profesionistă”, a declarat el.

În același timp, Filip a comunicat despre cifrele din cei 3 ani activitate, dar și despre rolul opoziției. „Sunt departe de a mă declara mulțumit. Da, poate s-ar fi putut mai mult, dacă am fi pornit în 2015 de la ceva. Cifrele din 3 ani ne arată că am făcut mai mult decât toate Guvernele la un loc. Am preluat guvernarea în 2016 în stare de dezastru. În calitate de Prim-ministru mi-aș fi dorit o opoziție mai puternică, care să ne provoace și să vină cu idei și soluții. Nu am avut parte de așa ceva. 3 ani de zile nu am avut opoziție”, a conchis el.

Mihaela Conovali

Share