Raportul general privind situația în domeniul prevenirii și combaterii discriminării în Republica Moldova pentru anul 2022, prezentat la Parlament

Raportul general privind situația în domeniul prevenirii și combaterii discriminării în Republica Moldova pentru anul 2022, prezentat la Parlament

Raportul general privind situația în domeniul prevenirii și combaterii discriminării în Republica Moldova pentru anul 2022 a fost prezentat Comisiei drepturile omului și relații interetnice. Audierile publice au fost organizate în contextul realizării funcției de control parlamentar stabilit în Planul de acțiuni pentru anul 2023.

Raportul a fost elaborat de Consiliul pentru egalitate. Acesta elucidează problemele de asigurare a egalității în cele mai importante domenii ale vieții sociale, identificate în urma examinării plângerilor parvenite pe marginea faptelor de discriminare, dar și în urma examinării legislației și a proiectelor de acte normative.

Prin documentul prezentat, Consiliul vine cu o generalizare a activității sale cu referire la promovarea egalității prin informarea și sensibilizarea populației asupra fenomenului discriminării, menite să crească gradul de cunoaștere a populației despre posibilitățile de revendicare a dreptului la egalitate și nediscriminare. La fel, în Raport este prezentată succint informația despre situația privind serviciile sociale disponibile persoanelor cu dizabilități severe, obținută în baza studiului realizat în perioada de referință de către Consiliu, cu scopul de a evalua accesibilitatea serviciilor sociale pentru acest grup de persoane.

Conform Raportului, în anul 2022, în adresa Consiliului au parvenit 271 plângeri, iar membrii autorității s-au autosesizat pe marginea a trei fapte de discriminare. Din numărul total de 216 dosare care au fost soluționate prin emiterea deciziilor, faptul discriminării a fost constatat în doar 41 dintre ele. Astfel, 135 de decizii au fost de inadmisibilitate, 32 decizii au fost de neconstatare, iar altele 8 – de încetare.

Capitolul IV al Raportului conține recomandările emise în adresa autorităților și entităților în vederea prevenirii și combaterii discriminării și asigurării egalității.

În urma controlului parlamentar efectuat prin intermediul audierilor publice, Comisia va adopta o Decizie pe marginea Raportului general privind situația în domeniul prevenirii și combaterii discriminării în Republica Moldova pentru anul 2022. Ulterior, Decizia va fi remisă în adresa autorităților și entităților vizate în raport, cu solicitarea de a fi informată Comisia cu referire la implementarea recomandărilor formulate de către Consiliu, în termen optim rezonabil.

Share