Raportul de implementare a Acordului de Asociere în Republica Moldova pentru 2019-2021 – publicat
Ca parte a procesului de pregătire a celei de-a 6-a reuniuni a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană (UE), Comisia Europeană a publicat raportul de implementare a Acordului de Asociere ce conține evaluarea progresului înregistrat pentru perioada a doi ani: septembrie 2019 – octombrie 2021, transmite OFICIAL.
Potrivit unui comunicat de presă, constatările raportului referitoare la prioritățile procesului de reformă sunt în consonanță cu prioritățile Guvernului învestit în august 2021 și includ lupta împotriva corupției, reforma justiției și combaterea sărăciei prin modernizarea societății în conformitate cu angajamentele stipulate în Acordul de Asociere. Totodată, au fost semnalate restanțe acumulate inclusiv în contextul instabilității politice, dar și din cauza impactului nefast al pandemiei.
„Republica Moldova este angajată pe deplin să realizeze reformele solicitate de cetățeni în procesul de integrare europeană. Actualmente, autoritățile întreprind eforturi în vederea impulsionării realizării angajamentelor asumate de țara noastră în relația cu UE. Importante acțiuni de reformă în domeniul justiției, combaterii corupției, asigurării statului de drept și a unui mediu de afaceri propice investitorilor sunt reflectate în acțiunile guvernării. Acestea vor face parte din Agenda de Asociere pentru perioada 2021 – 2027 care este la etapa de definitivare”, a menționat ministrul Nicu Popescu în contextul publicării raportului.
Prioritățile pe termen scurt și mediu privind realizarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană urmează a fi discutate în cadrul Consiliului de Asociere din data de 28 octombrie.
Cristina Pendea