Raport: „S-au constatat încălcări în activitatea Red Union Fenosa, în timpul când Silvia Radu era în conducere”

Raport: „S-au constatat încălcări în activitatea Red Union Fenosa, în timpul când Silvia Radu era în conducere”

Un grup de experți în energetică a făcut publice câteva informații privind raportul ANRE, unde se constată încălcări în activitatea Red Union Fenosa, în timpul când Silvia Radu era în conducere, transmite Oficial.

Experții Sergiu Tofilat și Tudor Șoitu au relatat, în cadrul unei conferințe de presă, că au obținut careva date din raportul ANRE de la surse din cadrul CNA.

Astfel, Sergiu Tofilat a menționat că raportul ANRE de atunci este ținut în secret.

„ANRE a depistat încălcări atunci și anume transferul a 170 mln. lei companiei „Intrastevere” SRL, unde Silvia Radu a fost fondator și administrator. În 2000 – 2006, Union Fenosa a cheltuit 126 mln. lei pentru servicii informaționale, apoi a mai transferat 30 mln. lei la „Intrastevere”. De asemenea s-au făcut împrumuturi în condiții neeficiente. Red Union Fenosa beneficia de credite cu rata dobânzii de 4,5%, apoi a mai împrumut 5 mln. dolari de la o companie asociată holdingului Fenosa cu rata de 14%”, spune Tofilat.

La rândul său, Tudor Șoitu, spune că atunci Curtea de Conturi intenționa să efectueze mai multe audituri, dar în activitatea sa a intervenit Parlamentul și o persoană de la comunitatea energetică. „CCRM a obținut dreptul de a efectua controlul, dar s-a întâmplat când plenul CCRM era schimbat. Nici până în prezent nu s-a efectuat vreun control la ANRE. De la Agenție am solicitat mai multe informații despre acest raport, dar am primit răspuns că acesta a fost remis către Fenosa”, a spus Tudor Șoitu.

În context, experții îndeamnă organele abilitate și presa să investigheze acest caz.

Doina Secrieru

Share