Raport: „În 2018, situația respectării drepturilor omului și libertăților fundamentale ale omului nu s-a îmbunătățit”

Raport: „În 2018, situația respectării drepturilor omului și libertăților fundamentale ale omului nu s-a îmbunătățit”

În 2018, situația respectării drepturilor omului și libertăților fundamentale ale omului nu s-a îmbunătățit față de anul trecut, din contra – pe unele segmente situația este înrăutățită. Concluzia a fost făcută de Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, expusă în cadrul prezentării Raportului situației drepturilor omului pentru 2018 în R. Moldova, transmite OFICIAL.

Potrivit Avocatului Poporului, R. Moldova, timp de 6 ani, a căzut cu 36 poziții și este alături de țările africane. Doar în 2018 a căzut 11 trepte.

„Când facem constatările, nu le facem publice până nu le cântărim prin prisma legii, documente internaționale, Convenții etc.”, a spus Mihail Cotorobai.

Astfel, potrivit Raportului, Oficiul Avocatul Poporului a fost acreditat cu statutul „A” – ceea ce înseamnă că el corespunde principiilor de la Paris, oferă posibilitatea cooperării strânse cu structurile Națiunilor Unite, în particular cu Consiliul pentru drepturile omului.

Raportul conține 5 capitole: descrierea situației, drepturile copilului, prevenirea torturii, activitatea Oficiului și un nou compartiment educația în domeniul drepturilor omului și promovarea lor.

Dintre toate constatările, întâlnirile, adresările făcute de cetățeni la Oficiu, problema nr. 1 rămâne a fi accesul la justiție. Oamenii accentuează câteva aspecte: tergiversarea examinării cauzelor civile și penale, durata examinării (2-3 ani, chiar mai mult), tergiversarea executării hotărârilor instanțelor rămase definitive, neangajarea oficială a debitorului în câmpul muncii și refuzul achitării pensiei alimentare pe anumite poziții, calitatea asistenței juridice garantate de stat, obstrucționarea accesului avocaților în incinta procuraturii anticorupție, CNA, izolatorul CNA etc.

Drepturile cetățenilor străini și celor apatrizi. Oficiul Avocatul Poporului a făcut adresările respective în privința cetățenilor turci din prisma respectării legislației internaționale. Chiar dacă cetățeanul se află legal sau ilegal pe teritoriul statului, el are drepturi. Dacă e vorba de returnare, el nu poate fi returnat acolo unde sunt probabilități majore că va fi supus torturii sau altor comportamente.

Problema de vot și dreptul de a fi ales. Fără precedent a fost cazul nevalidării rezultatelor alegerilor primarului or. Chișinău.

Dreptul la exprimare. În acest domeniu situația se înrăutățește. Cadrul legal este depășit, recomandările structurilor internaționale neglijate.

Dreptul la sănătate. Oamenii se plâng de diferite cazuri: condițiile obținerii informației necesare, nerespectarea eticii profesionale a medicilor, lecuirea specializată. De asemenea, condițiile de muncă a medicilor, salariile acestora. Cadrul legal trebuie îmbunătățit. Dacă se încalcă sau nu să spună legea, nu vorba.

În raport sunt analizate și drepturile fundamentale ale cetățenilor din stânga Nistrului din considerentul informațiilor care le poate obține.

Recomandările pe marginea conținutului Raportului, precum și însăși Raportul a fost înaintat Parlamentului până la 15 martie, conform Legii. În decurs de 60 de zile prevăzute de Lege, Parlamentul trebuie să facă audieri în cadrul ședinței plenare.

Întregul raport îl puteți găsi aici.

Doina Secrieru

Share