R.Moldova și România vor intensifica schimbul de experiență și de bune practici în ceea ce privește verificarea cheltuirii banilor publici

R.Moldova și România vor intensifica schimbul de experiență și de bune practici în ceea ce privește verificarea cheltuirii banilor publici

Republica Moldova și România vor intensifica schimbul de experiență și de bune practici în ceea ce privește verificarea cheltuirii banilor publici și asigurarea unei conlucrări eficiente între Guvern și Curtea de Conturi. Astfel, este urmărită îmbunătățirea managementului finanțelor publice, transmite Oficial.

Despre aceasta au discutat astăzi premierul Pavel Filip și președinții Curților de Conturi din Republica Moldova și România, Veaceslav Untilă și Mihai Busuioc.

Prim-ministrul a accentuat că utilizarea rațională a resurselor publice este obiectivul numărul unu al Executivului. În acest sens, a fost menționată transferarea, urmare a reformei Guvernului, a atribuției de coordonare a asistenței externe către Ministerul Finanțelor. „Acest lucru va asigura prioritizarea corectă a domeniilor în care este direcționat sprijinul financiar extern: ministerele vor determina necesitățile lor, iar Ministerul Finanțelor va identifica cea mai optimă soluție de finanțare”, a precizat premierul.

Totodată, Pavel Filip a relevat utilitatea rapoartelor Curții de Conturi pentru echipa guvernamentală. „Este o informație expertizată și obiectivă. Facem întotdeauna concluziile și ne străduim să nu întârziem cu acțiunile ce trebuie să fie întreprinse”, a spus prim-ministrul. În prezent, se lucrează pentru instituționalizarea unui proces de monitorizare a executării hotărârilor Curții de Conturi, iar modelele și practicile României pe acest segment sunt foarte utile.

Președintele Curții de Conturi din România a spus, la rândul său, că relațiile dintre autoritățile de profil din cele două state sunt excelente, la fel ca și cele dintre România și Republica Moldova, în general. Mihai Busuioc a apreciat activitatea Curții de Conturi din țara noastră, în special, pe partea de comunicare, de prezentare a rapoartelor și de asigurare a unei imagini instituționale pozitive, cu rol punitiv redus. Totodată, oficialul român a menționat că proiectele twinning implementate în cadrul instituției au contribuit la modernizarea acesteia.

Părțile s-au referit și la proiectele realizate în țara noastră cu susținerea României, între care reparația grădinițelor, donația microbuzelor școlare, renovarea mai multor obiective culturale. Premierul Pavel Filip a mulțumit încă o dată pentru acest sprijin, dar și pentru înțelegerea pe care o manifestă România vizavi de starea de lucruri din Republica Moldova și grija cu care transmite mesaje echilibrate instituțiilor europene.

Doina Secrieru

Share