PVE: Cerem Parlamentului să declare ziua de 23 august zi de comemorare a victimelor comunismului și fascismului
Partidul Verde Ecologist (PVE) cere Parlamentului Republicii Moldova să declare ziua de 23 august zi de comemorare a victimelor comunismului și fascismului, informează Oficial.
Într-un comunicat de presă, PVE a amintit că, la 23 august 2008, Parlamentul European a adoptat „Declarația privind proclamarea Zilei Europene a comemorării victimelor comunismului şi fascismului”.
„Ziua de 23 august este ziua în care a fost semnat Pactul Ribbentrop-Molotov (23 august 1939), pactul de neagresiune între Uniunea Sovietică și Germania fascistă. Acest pact cu anexele sale secrete a divizat Europa în două și a fost catalizatorul celui de-al II- lea Război Mondial. Pentru Basarabia consecințele au fost dramatice și au dus la ocuparea ei în iunie 1940, deportarea a zeci de mii de oameni, interzicerea grafiei latine și limbii române. Ecoul acestui act și astăzi este tare auzit în Republica Moldova și România. Majoritatea celor ce au îndrăznit să se opună politicilor și cerințelor acestor regimuri anti-omenești au fost tratați inuman sau chiar lipsiți de viață. Deși au nimicit o bună parte a populației globului pământesc, ele nu au reușit să distrugă dorința majorității de a trăi liber, în societăți, unde drepturile cetățenilor și valorile fundamentale ale umanității se respectă. Pentru a menține în memorie și evita pe viitor repetarea acestor evenimente drastice pentru omenire, victimele comunismului și fascismului trebuie comemorate mereu și pretutindeni”, se spune în comunicat.
În scopul menținerii memoriei victimelor comunismului și fascismului, promovării păcii și stabilității în societate și promovării celor mai bune practici europene PVE cere „Parlamentului Republicii Moldova să declare ziua de 23 august zi de comemorare a victimelor comunismului și fascismului. Doar în așa mod, noi vom putea să aducem un omagiu celor ce nu și-au cruțat viața sa pentru ca astăzi să trăim și să ne bucurăm de pace și de posibilitatea creării unei societăți, bazate pe principiile general umane”.
Doina Secrieru