Puncte critice despre isteria online privind infecția Coronavirus pe teritoriul R.Moldova. Un politolog comunică!

Puncte critice despre isteria online privind infecția Coronavirus pe teritoriul R.Moldova. Un politolog comunică!

Politologul Dionis Cenușă enumeră câteva puncte critice despre isteria online pe marginea depistării virusului COVID-19 pe teritoriul Republicii Moldova.

1. Persoana revenită în țară, în cunoștință de cauză că este infectată cu COVID-19, este dezumanizată de mulți utilizatori ai rețelelor de socializare. Acest comportament este profund deranjant, deoarece perpetuează o atitudine discriminatorie față de o persoană bolnavă, exact ca și în cazul infectaților de HIV/SIDA. Asemenea persoană necesită solidaritate și ajutor medical, nu “ardere pe rug” (Consiliul Egalitatii?!).

2. Totodată, acest exemplu nefericit poate servi ca o lecție utilă pentru moldovenii din diaspora, migranții moldoveni și populația din țară. Altfel spus, există căi de comunicare ce pot fi utilizate pentru raportarea unor situații suspecte de infecție, până la achiziționarea biletelor de avion, pornirea motorului mașinii etc. Relațiile politice cu țările gazdă, la care pot apela ambasadele și consulatele moldovenești, trebuie valorificate la maxim, pentru a reține răspândirea virusului periculos. De asemenea, fiecare cetățean este responsabil să ofere informație corectă despre eventuala contactare directă sau indirectă cu manifestările virusului. Neinformarea sau dezinformarea poate costa vieți omenești.

3. Presa și “influencerii” etc. de pe rețelele de socializare au obligații, dacă nu morale atunci profesionale sau invers, de a informa corect publicul. În loc de aceasta, poți citi mesaje scoase din context și atacuri la adresa persoanelor infectate cu CODIV-19 sau a autorităților. Deseori, din raționamente pur politice, autoritățile sunt discreditate, în loc să fie ciriticate constructiv, dacă este necesar. Utilizarea COVID-19 în scopuri politice este iresponsabilă și chiar inumană, că o fac politicienii, presa sau cetățenii.

4. Autoritățile sunt obligate să trateze subiectul contaminării cu măsuri stricte și rapide, dar și folosind o retorică cooperantă în raport cu cetățenii. Cu atât mai mult în situații de criză, statul are nevoie de o relație bazată pe încredere și respect cu cetățenii. Se știe că acest lucru este în deficit în Moldova, dar din cauza gravității situației, este necesar un compromis, chiar dacă artificial și temporar.

Mihaela Rotari

Share