Pavel Filip a participat la deschiderea Zilelor Culturii Republicii Moldova în Statul Israel (foto)

Pavel Filip a participat la deschiderea Zilelor Culturii Republicii Moldova în Statul Israel (foto)

Premierul Pavel Filip a participat, în seara zilei de ieri, la deschiderea Zilelor Culturii Republicii Moldova în Statul Israel. Manifestația culturală de anvergură se desfășoară în contextul aniversării a 25-a de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-israeliene.

În discursul rostit cu această ocazie, Prim-ministrul a menționat legăturile strânse dintre poporul moldovenesc și comunitatea evreiască, care au convieţuit în pace, prietenie şi bună înţelegere de-a lungul timpului, îmbogățindu-și reciproc cultura şi tradiţiile. În această ordine de idei, Pavel Filip a evidențiat contribuția valoroasă a mai multor personalități de origine evreiască, care au rădăcini moldoveneşti, la edificarea și dezvoltarea Statului Israel. Printre ei şi Shmuel Cohen – compozitorul imnului Statului Israel, originar din Ungheni.

foto-_j0a8571

„Ne mândrim cu aceste personalităţi, originare din Moldova. În acelaşi timp, regretăm că au plecat din ţara noastră, pentru că Moldova are nevoie de astfel de oameni talentaţi”, a subliniat Pavel Filip.

Totodată, șeful Cabinetului de miniștri a remarcat simbolismul inaugurării evenimentului de către renumitul Ansamblu Național Academic de Dansuri Populare „Joc”.  „Ansamblul „Joc” s-a afirmat pe parcursul anilor ca o veritabilă instituție de promovare a celor mai valoroase tradiții și obiceiuri naționale. Este un adevărat mesager al artei și culturii poporului nostru în străinătate”, a spus Premierul.

Prezentă la eveniment, vicepreşedinta Knessetului, Tali Ploskov, a salutat delegaţia din Moldova, de unde este originară şi ea. „Moldova are oameni deosebiţi şi posibilităţi de a se dezvolta şi a deveni o ţară modernă şi prosperă”, a spus vicepreşedinta Legislativului Statului Israel.

Zilele Culturii Republicii Moldova în Statul Israel sunt organizate în perioada 9-11 noiembrie a.c.

foto-_j0a8759

Mihaela Rotari

Share