PSRM: Solicităm autorităților să deschidă numărul de secții de votare necesare, acolo unde sunt moldoveni peste tot în lume

PSRM: Solicităm autorităților să deschidă numărul de secții de votare necesare, acolo unde sunt moldoveni peste tot în lume

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) solicită Guvernului Republicii Moldova, precum și Comisiei Electorale Centrale (CEC) să deschidă un număr suficient de secții de votare peste hotare, transmite Oficial.

În cadrul unei conferințe de presă, secretarul ideologic al partidului, Ion Ceban, a menționat că partidul salută deschiderea mai multor secții de votare peste hotare, pentru ca oamenii să-și poată exercita dreptul la vot.

„În 2014 nu toți cetățenii țării au fost în drept să-și exercite dreptul la vot. Acești cetățeni, aflați peste hotare, care „țin pantalonii” acestei guvernări cu banii trimiși, trebuie să aibă garanția că vor putea vota. Salutăm deschiderea mai multor secții de votare peste hotare. Din cele 99 de secții deschise în 2014, doar 8 au fost în Federația Rusă. Atunci, 2/3 din cetățenii noștri se aflau în acea țară. Astăzi, pe teritoriul F. Ruse sunt 400 mii cetățeni care au dreptul la vot și trebuie să-l exercite. Solicităm autorităților să deschidă numărul de secții de votare necesare, acolo unde sunt moldoveni peste tot în lume. Cel puțin în regiunea Sankt-Petersburgului și Moscovei să fie mai multe secții”, a spus Ion Ceban.

În context, reprezentantul PSRM la CEC, Maxim Lebedinschi, a punctat că, dacă autoritățile nu vor respecta principiile, partidul își rezervă dreptul de a se adresa în judecată.

„Guvernul urmează să adopte o Hotărâre privind formarea și constituirea secțiilor de votare peste hotare. Fiecare circumscripție are un număr anumit de cetățeni, deci în fiecare din aceste circumscripții urmează să fie deschise secții de votare proporționale. Venim cu o solicitare către Guvern și CEC să fie pusă la baza deschiderii secțiilor de votare conform numărului cetățenilor. La est și la vest să fie 100 secții votare, iar în circumscripția SUA și Canada în jur de 30 secții de votare. În cazul în care Guvernul și CEC vor devia de la respectarea principiilor de vot, ne rezervăm dreptul să ne adresăm în judecată pentru contestarea Hotărârii de Guvern. Noi suntem pentru un scrutin echitabil, unde și candidații, și cetățenii trebuie să aibă condiții egale”, a spus Maxim Lebedinschi.

Totodată, Ion Ceban a punctat că PSRM își rezervă dreptul de a nu recunoaște legitimitatea alegerilor, în cazul în care Guvernul și CEC nu vor îndeplini cerințele.

Doina Secrieru

Share