PSRM: Propunem să fie creată o Strategie de luptă contra consumului narcoticelor și alcoolului

PSRM: Propunem să fie creată o Strategie de luptă contra consumului narcoticelor și alcoolului

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) solicită autorităților din Capitală să ia măsuri mai drastice pentru combaterea consumului de alcool și substanțe narcotice în rândul tinerilor, transmite OFICIAL.

În cadrul unei conferințe de presă, deputatul Vasile Bolea a vorbit despre plângerile locuitorilor municipiului în privința consumului de alcool de către tineri, care perturbează ordinea publică sau comit infracțiuni.

„Pe parcursul anului trecut am avut mai multe întrevederi cu cetățenii din blocurile de locuit din Capitală și, pe lângă problemele de ordin locativ-comunal, oamenii se plâng de problema consumului de alcool, precum și cel de droguri. La nivel legislativ s-au instituit mai multe prohibiții în acest sens. Vorbim de interzicerea vânzării alcoolului după ora 22, interzicerea vânzării alcoolului persoanelor care nu au 18 ani împliniți. În magazinele mari acestea sunt respectate, dar în gheretele din preajma blocurilor de locuit, precum și în instituțiile de învățământ – nu. Aceasta este o situație care ar trebui să atragă atenția autorităților și Poliției Capitalei. Este necesar ca la nivel de Consiliu Municipal să fie întreprinse măsuri speciale pentru a interzice acestor gherete să activeze 24/24 de ore”, a spus Vasile Bolea.

O a doua problemă expusă de deputatul Vladimir Odnostalco este consumul substanțelor narcotice. „Noi mergem prin curți și strângem petiții și nu există nici o curte din Chișinău unde nu ar exista problema consumului de droguri. Mai mult decât atât, consumatorii, cât și vânzătorii nu se mai ascund. Fiecare deja știe unde stau ascunse drogurile. Despre acest lucru știu și polițiștii. Oamenii spun că, conducerea acoperă aceste vânzări, eu nu sunt de acord cu acest lucru, ea poate să înceteze toate aceste acțiuni, dar dacă nu s-a întâmplat până acum, atunci cuiva îi este convenabilă situația. Trebuie să ne adresăm municipalității: noi nu avem un centru de profilaxie a consumului de alcool și substanțelor narcotice, bani pentru acest lucru nu se alocă. În acest timp, Chișinăul e plin de narcotice, nu doar grele, dar și ușoare. În școli avem epidemie de „spice”. Noi am propus un proiect de lege pentru interzicerea acestui narcotic. Atunci fracțiunea a primit aprobarea, dar realizarea acestuia nu a fost făcută. Noi nici astăzi nu avem un laborator de depistare a narcoticelor. Propunem să fie creată o Strategie de luptă contra consumului narcoticelor și alcoolului. Să fie întocmit un plan concret de acțiuni, să fie alocați bani în bugetul municipal pentru acest lucru. Noi am pregătit un proiect de lege pentru crearea unei organizații care s-ar ocupa cu combaterea acestor fenomene, nu doar prin pliante, îl vom aproba deja în următorul Parlament”, a spus Vladimir Odnostalco.

De asemenea, socialiștii menționează că sportul ar putea fi o alternativă pentru tineri de a nu consuma droguri și alcool.

Mihaela Rotari

Share