PSRM, după opinia aprobată de APCE: E nevoie de o reacție clară din partea guvernării

PSRM, după opinia aprobată de APCE: E nevoie de o reacție clară din partea guvernării

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) susține că, ceea ce s-a produs ieri în cadrul sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) este o încercare de a trage Republica Moldova (RM) în jocurile geopolitice curente, informează OFICIAL.

„Briefingul de presă de astăzi este consacrat evenimentelor privind aprobarea de către APCE a opiniei numărul 13 – opinia politică vizavi de evenimentele legate de conflict între două țări care sunt Ucraina și Rusia. Această opinie poartă caracter de recomandare și nu este un act juridic, dar aprobarea acestei opinii a pornit mai multe discuții în mediul de experți și în societate aici, în RM. În afara faptului că opinia nu are caracter juridic, această declarație conține informație foarte importantă pentru țara noastră. Ieri a fost introdus amendamentul Nr.6 autorii căreia sunt delegații din partea României, Islanda și Turcia. Acest amendament vizează nemijlocit regiunea transnistreană, care este parte componentă a RM și care face împreună cu noi o țară și un popor. Ne pare rău că asemenea situații sunt examinate în afara RM, că la votarea acestui amendament nu a fost consultată RM, nici opinia delegației RM la APCE nu a fost consultată, nici MAEIE, nici Guvernul, nici opoziția”, a declarat Vlad Batrîncea, secretarul executiv al PSRM.

El a spus că, acest amendament pornește mai multe manipulări mediatice și creează anumite probleme pentru țara noastră.

„Noi am declarat că RM este un stat neutru și ambele țări participante la conflictul din prezent sunt prietene pentru noi și ne dorim pace. Am declarat de mai multe ori că RM ca stat neutru nu poate participa în acest conflict. Acest subiect a fost și unul de consens, cu guvernarea. Împreună am decis că menținem statutul neutru al RM, că vom face tot posibilul pentru a asigura asistența umanitară pentru cei care au nevoie de ea”, a precizat deputatul.

Totodată, el a menționat că, în afara faptului că RM nu a fost consultată pe acest subiect, unele forțe din afara țării încearcă să atragă RM în acest conflict.

„Acest lucru este absolut inadmisibil. Anume în acest scop echipa noastră a înaintat un proiect de lege privind neutralitatea permanentă a RM – ca să avem un set de mecanisme clare în vederea asigurării acestei prevederi constituționale, ca să asigurăm relații clare și cu organismele internaționale, și cu toți partenerii externi”, a spus Bătrîncea.

În context, PSRM face apel către Președintele RM, Maia Sandu, colegii din Parlament – ca să ia atitudine și să se expună ferm vizavi de neimplicarea RM în aceste jocuri geopolitice.

„Știm că Președintele și Prim-ministrul au menționat că RM nu va participa sub nicio formă în conflictul militar din țara vecină, însă situația de ieri necesită o reacție clară din partea guvernării, or, dacă această reacție nu va avea loc, noi, ca și opoziție – vom veni cu aprecieri clare și vom fi alături de poporul RM, care nu dorește să rateze neutralitatea țării și să fie implicat în jocurile geopolitice militare”, a precizat deputatul.

Amintim că, ieri, Adunarea Generală a Consiliului Europei a declarat Transnistria „teritoriu ocupat de Federația Rusă”, după 30 de ani de la conflictul militar.

Cristina Jicol

Share