PSRM, după ce ACUM a refuzat să discute: „Pentru a salva țara este nevoie de o majoritate parlamentară”

PSRM, după ce ACUM a refuzat să discute: „Pentru a salva țara este nevoie de o majoritate parlamentară”

După refuzul Blocului electoral ACUM de a purta negocieri privind formarea unei coaliții, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) anunță că va convoca, în viitorul apropiat, organele de conducere ale partidului pentru determinarea acțiunilor următoare, informează OFICIAL.

În cadrul unei conferințe de presă, secretarul ideologic al PSRM, Ion Ceban, a declarat că socialiștilor le pare rău de „politica struțului” adoptată de blocul ACUM.

„Au preferat să bage capul în nisip și să nu le pese de evoluția politică de mai departe a țării. O asemenea decizie este total iresponsabilă, aș spune. Acest lucru ne demonstrează, o dată în plus, faptul că membrii ACUM au indus în eroare proprii alegători, cărora le-au promis reformarea clasei politice și rezolvarea problemelor sociale și economice ale țării, însă în realitate preferă să stea în opoziție.  Este regretabil acest lucru, fiindcă am considerat că putem fi parteneri onești în noul Parlament și să schimbăm cardinal lucrurile în Republica Moldova.  Totodată, vreau să informez pe viitori deputați ACUM că nici o lege nu poate fi votată și implementată până nu va fi aleasă conducerea Parlamentului, iar multe dintre ele nu pot fi adoptate și mai cu seamă realizate până nu vom avea un Guvern nou și funcțional, deoarece fără avizul pozitiv al Guvernului, dar și al altor instituții, multe dintre aceste decizii pot fi calificate ca fiind anticonstituționale”, a precizat socialistul.

Potrivit lui, pentru a salva țara este nevoie de o majoritate parlamentară.

„ACUM a declarat că nu dorește o majoritate parlamentară. Abordările și declarațiile lor sunt de natură populistă și pe alocuri manifestă incompetență față de mecanismele de lucru în Legislativ. Acest lucru îl poate confirma orice student din anul I de la Facultatea de Drept. Reiterez, pentru a aproba la modul practic legi și a face remanierile propuse de către ACUM este nevoie de președintele de Parlament, vice-președinți, birou permanent, comisii, iar pentru multe dintre cele anunțate este nevoie și aici mă repet – de un Guvern învestit.  Noi, socialiștii, considerăm că nu este corect ca unele ilegalități să fie înlocuite prin alte ilegalități, așa cum își închipuie liderii blocului ACUM.  Instituțiile statului pot fi reformate calitativ doar pe căi legale, prin procese foarte complexe, după formarea unei majorități parlamentare și a unui nou Guvern.  În acest moment, după refuzul radical și atât de categoric al Blocului ACUM, Partidul Socialiștilor anunță că va convoca, în viitorul apropiat, organele de conducere ale partidului pentru determinarea acțiunilor următoare. Nu este exclus că vom anunța agenda noastră politică după formarea Parlamentului, după prima ședință a noii legislaturi. Până atunci vom evalua cele mai potrivite scenarii și soluții ce se impun în situația curentă”, a conchis Ion Ceban.

Doina Secrieru

Share