PSRM, despre oficiul NATO: După alegeri, vom face tot posibilul să nu mai existe

PSRM, despre oficiul NATO: După alegeri, vom face tot posibilul să nu mai existe

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), odată ce va veni la guvernare, va face tot posibilul ca oficiul NATO în R. Moldova să nu mai existe, transmite OFICIAL.

În cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții PSRM au menționat că NATO nu este un bloc diplomatic, dar – unul politico-militar.

„Peste tot unde este NATO sunt conflicte militare. Parteneriatul cu acest bloc contravine Constituției R. Moldova. Noi nu dorim să fim în stare de război cu nimeni. Suntem o țară, un popor și trebuie să ne reîntregim, să avem o economie sănătoasă, un nivel de trai mai bun pentru cetățenii noștri, să reîntregim cele 2 maluri ale Nistrului. În R. Moldova nu trebuie să existe nici un bloc militar”, a spus secretarul executiv al PSRM, Vlad Bătrîncea.

Deputatul Ghenadie Mitriuc a spus că PSRM pledează pentru aceea ca tineretul să construiască familii, să fie construite școli și spitale, dar nu să meargă în lupte. „Când vom veni la guvernare vom face tot posibilul ca oficiul NATO să nu mai existe la noi”, a menționat deputatul.

De aceeași părere a fost și consilierul municipal Alexandr Odințov, care a menționat că R. Moldova nu are nevoie de baze militare, iar PSRM pledează pentru o dezvoltare socială.

La rândul său, deputatul Bogdan Țîrdea a enumerat câteva prevederi din Acordul R. Moldova cu NATO care contravin statutului de țară neutră.

„Chiar în primul punct scrie că NATO va consolida participarea RM la toate inițiativele, precum și consolidarea securității și apărării. În punctul 5 se spune că din cadrul Oficiului vor face parte șeful, dar și militarii angajați cu familiile acestora, deși ni s-a spus că militari în țară nu vor fi. Este scris că oficiul NATO poate arbora drapelul său, iar angajații pot purta uniformele militare. De asemenea, oficiul NATO poate cere orice informație de la Guvern, poate să demareze construcții și proiecte pe teritoriul RM. Acest Acord a fost votat la spatele cetățenilor și au fost luate angajamente care contravin Constituției”, a spus Bogdan Țîrdea.

Doina Secrieru

Share