PSRM, despre cererea de aderare la UE: Trebuie organizat un referendum

PSRM, despre cererea de aderare la UE: Trebuie organizat un referendum

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) condamnă „populismul autorităților” și îndeamnă ca deciziile cele mai importante ale țării să fie realizate prin consens național în conformitate cu Constituția, prin referendum, informează OFICIAL.

„PSRM condamnă graba cu care conducerea țării noastre, reprezentată de PAS, a depus cererea de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană (UE). PSRM a declarat în repetate rânduri că suveranitatea RM este pentru noi, socialiștii, o valoare fundamentală. Moldova trebuie să aleagă și să parcurgă calea alegerii sale istorice și să nu fie examinată conjunctural la pachet, în contextul tulburărilor regionale. Orice modificare a statutului de politică externă al statului nostru, aderarea la structuri integraționiste, ce prevăd restricționarea suveranității noastre și asumarea unor angajamente politice, este posibilă doar printr-un referendum și cu condiția unui consens național durabil. Așa cum au demonstrat un șir de state europene în ultimii 20 de ani –  România, Cehia, Muntenegru, Polonia și alte țări”, a declarat secretarul executiv al PSRM, în cadrul unui briefing de presă.

Potrivit lui, acest proces este unul amplu și ține de o foaie de parcurs juridică, ce durează o perioadă foarte serioasă.

„Sunt țări precum Albania, care este candidat din 2014, Islanda – din 2010, Macedonia – din 2005, Muntenegru – din 2010, Serbia – din 2012 și Turcia – din 1999. În locul unui obiectiv clar și ușor de înțeles, oamenilor le este prezentat un alt mit imposibil de atins din punct de vedere juridic chiar și în cadrul procedurilor UE”, a precizat el.

În context, PSRM îndeamnă autoritățile să renunțe la abordarea la pachet a deciziilor unilaterale de conjunctură, dar și să înceteze să facă populism politic, să țină cont de opinia cetățenilor cu privire la problemele de importanță strategică printr-un referendum și să purceadă la soluționarea celor mai stringente probleme.

Cristina Jicol

Share