PSRM: Conducerea canalului public de televiziune Moldova 1, care activează din banii contribuabililor, trebuie demisă in corpore

PSRM: Conducerea canalului public de televiziune Moldova 1, care activează din banii contribuabililor, trebuie demisă in corpore

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), într-o declarație, și-a exprimat indignarea față de incidentul care a avut loc în cadrul dezbaterilor electorale, la postul de televiziune Moldova 1, informează OFICIAL.

„Colegei noastre din Blocul parlamentar al Comuniștilor și Socialiștilor, candidat la funcția de primar al municipiului Chișinău, Diana Caraman, i-a fost deconectat microfonul deoarece s-a adresat alegătorilor în limba rusă.

Pe parcursul celor 32 de ani de Independență a Republicii Moldova, asemenea precedente nu au mai fost. Toți liderii țării, indiferent de preferințele lor politice, înțelegeau necesitatea de a se adresa cetățenilor țării în limba lor sau în limba rusă, care este încă limbă de comunicare interetnică pe teritoriul țării noastre. Nimănui nu i-a trecut prin cap vreodată să restricționeze dreptul candidaților de a alege limba de comunicare cu alegătorul, cu atât mai mult să-i fie deconectat microfonul. Regimul actual al Maiei Sandu și al partidului PAS și-a demonstrat a câta oară natura șovinistă. Acest regim, incapabil să rezolve problemele țării și ale societății, poate supraviețui doar dacă ațâță ură și dușmănie între cetățeni, dezbinându-i pe criterii de naționalitate, limbă, religie. Acești politicieni falimentari sunt capabili să facă orice pentru a se menține la putere” – au menționat socialiștii.

PSRM a subliniat că, Chișinăul este un oraș multinațional. De secole, reprezentanții a numeroase popoare locuiesc aici și comunică între ei fără a pune accentul pe limba vorbită. Coliziunea cetățenilor pe criterii de limbă sau pe alt criteriu duce întotdeauna la pogromuri, sânge, separatism și distrugerea statului, fenomen cu care ne-am confruntat la începutul anilor ‘ 90.

„Conducerea canalului public de televiziune Moldova 1, care activează din banii contribuabililor, trebuie demisă in corpore. Persoanele care incită la ură etnică nu au dreptul să conducă nici televiziunea publică, nici orice alt post de televiziune pe teritoriul Republicii Moldova. Până nu va fi schimbată conducerea acestei televiziuni, considerăm imposibilă participarea la dezbaterile sau emisiunile acestui canal TV” – au mai menționat cei din PSRM.

Partidul Socialiștilor s-a declarat solidar cu colega din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, deputatul Diana Caraman. „Apreciem poziția curajoasă și comportamentul decent în cadrul dezbaterilor TV, manifestat drept răspuns la obrăznicia fără precedent a prezentatoarei. Mai avem multe de făcut atât în cadrul blocului nostru, cât și în vederea realizării misiunii de consolidare a forțelor care se opun regimului anti-popular al lui Sandu și PAS.

Considerăm că drept efect al acestei acțiuni mișelești a regimului de la guvernare va fi ieșirea în masă a cetățenilor noștri la secțiile de votare pentru a spune un ferm „nu” incitării la ură pe criterii de naționalitate. Vă îndemnăm să nu acordați atenție tentativelor fățarnice ale lui Sandu și PAS de a vorbi în limba rusă sau în orice altă limbă a minorităților naționale înainte de alegeri. Timp de trei ani, am înțeles perfect valoarea cuvintelor și promisiunilor lor pompoase”, a conchis formațiunea.

Share