PSRM a venit cu propuneri pentru asigurarea desfășurării unor alegeri libere și corecte
În cadrul unui briefing susținut astăzi la Parlament, vicepreședintele Parlamentului și președintele fracțiunii BCS, Vlad Bătrîncea, alături de președintele Comisiei pentru Drepturile Omului și Relații Interetnice, Grigore Novac, au prezentat o serie de inițiative menite să asigure desfășurarea unor alegeri libere și corecte în Republica Moldova.
Vlad Bătrîncea a subliniat necesitatea depolitizării instituțiilor responsabile de organizarea proceselor electorale, precum Comisia Electorală Centrală și Consiliul Audiovizualului. Vicepreședintele Parlamentului a anunțat că BCS a elaborat două propuneri legislative în acest sens.
Este vorba despre un proiect de hotărâre privind demiterea actualei componențe a CEC, pe motivul unei atitudini părtinitoare și a lipsei de reacție la multiplele încălcări raportate în campania electorală de către PSRM, dar și alți concurenți electorali.
Un alt proiect de lege vizează modificarea Codului Electoral, prin care membrii CEC să fie numiți de către opoziția parlamentară, partidele extraparlamentare și societatea civilă, și nu de către majoritatea parlamentară sau Guvern.
„Considerăm că alegerile libere și corecte pot fi organizate doar de instituții independente. Anume opoziția și societate civilă, experții sunt cei care pot organiza un scrutin liber și corect, fără implicări administrative, fără factori și resursele publice, fără intimidare și fără includere în joc a resurselor ascunse, inclusiv și celor financiare. Considerăm că acea practică din istoria Moldovei în care CEC-ul a fost condus de opoziție, a fost una bună și am avut alegeri mult mai libere și corecte”, a declarat Vlad Bătrîncea.
Vlad Bătrîncea a anunțat intenția de a organiza dezbateri publice cu partidele extraparlamentare și societatea civilă pentru a identifica soluții viabile în vederea asigurării unor alegeri libere, democratice și corecte.
În context, Grigore Novac a subliniat corupția electorală și utilizarea resurselor administrative de către PAS în campania recent încheiată, criticând lipsa de reacție a instituțiilor statului. „CEC-ul, Curtea Constituțională și alte instituții subordonate au ignorat sesizările privind neregulile din campania electorală. La fel și televiziunea publică Moldova 1, finanțată din banii cetățenilor, a demonstrat un partizanat evident în favoarea unui singur concurent electoral, fapt confirmat inclusiv de rapoartele OSCE, Promolex și ale altor organizații internaționale.
Nu avem nicio speranță că lucrurile se vor schimba, atâta timp cât PAS va rămâne la guvernare, cât va exista aceeași componență a CEC-ului și aceleași persoane vor conduce postul public de televiziune Moldova 1”, a concluzionat Grigore Novac.