PSRM a propus o listă de soluții pentru susținerea pensionarilor

PSRM a propus o listă de soluții pentru susținerea pensionarilor

Deputaţii din partea Partidului Socialiştilor din RM, Vladimir Odnostalco, Elena Hrenova, Adrian Lebedinschi şi preşedintele fracţiunii municipale a PSRM, Ion Ceban, au organizat, astăzi,  o conferinţă de presă, în cadrul căreia au prezentat situaţia actuală deplorabilă a pensionarilor, au propus căi de depăşire a acesteia şi au indicat sursele de finanţare.

După cum au indicat socialiştii, actuala guvernare a organizat un adevărat genocid al persoanelor de vîrsta a treia. “Situaţia pensionarilor este una dezastruoasă. Ei sînt nevoiţi să-şi vîndă ultima avere, tot ce mai au, pentru a-şi dobîndi ceva de mîncare. În medie, pensia minimă constituie 767 lei, în timp ce minimul de existenţă se cifrează la 1440 lei. Pensionarii nu-şi pot permite strictul necesar, iar Guvernului nici că-i pasă”, a menţionat Vladimir Odnostalco, adăugînd că, în ciuda neschimbării volumului pensiilor, în Moldova se înregistrează o creştere semnificativă a preţului la produsele de primă necesitate.

„În Moldova, continuă să crească rapid preţurile la mărfurile de primă necesitate: dacă, în anul 2012, uleiul de floarea soarelui costa 26 lei, în anul 2016 acesta s-a scumpit cu 12%; pîinea – cu 16%, pîinea socială în genere a dispărut de pe rafturile magazinelor; făina, cartofii, laptele s-au scumpit, în medie, cu 26%. În acelaşi timp Guvernul, chipurile, a indexat pensiile cu mai puţin de 10 la sută. Moldova face parte din ţările cu cele mai mici pensii. Chiar şi în Ucraina, bătrînii primesc 144 de dolari, în timp ce la noi 43 de dolari. În Rusia, în decurs de un an, pensia a fost majorată cu 122 de dolari. Nu mai vorbesc despre pensiile a cîte 300 de euro în ţările din Europa”, a spus în încheiere Vladimir Odnostalco.

„Avem 620.000 de pensionari şi invalizi, care se află într-o situaţie deplorabilă şi au nevoie de ajutor. De exemplu, invalizii de grupa II au o pensie de 450-500 lei. Cum poţi trăi din aceşti bani?! Dacă am recupera miliardul furat, în fiecare jumătate de an am putea indexa pensiile cu 20 la sută”, şi-a exprimat indignarea Elena Hrenova.

Deputaţii au menţionat că socialiştii nu doar critică acţiunile autorităţilor, ci vin şi cu propuneri concrete. Astfel, potrivit lui Vladimir Odnostalco, socialiştii deja au înregistrat proiectele de lege corespunzătoare în Parlament şi propun următoarele căi de soluţionare:

1.      Volumul pensiei minime trebuie să corespundă minimului de existenţă;

2.      Idexarea pensiilor de 2 ori pe an;

3.      Uniformizarea modalităţii de calculare a pensiilor pentru persoanele care au ieşit la pensie pînă în anul 1999 şi pentru cele pensionate mai tîrziu. Cei pensionaţi pînă în anul 1999 primesc cîte 450-500 lei, iar cei care au devenit pensionari mai tîrziu au o pensie mai mare, ceea ce nu este corect;

4.      Revenirea la toate înlesnirile pentru pensionari;

5.      Protezare gratuită;

6.      Aplicarea unui moratoriu pe majorarea vîrstei de pensionare;

7.      Permisiunea pentru pensionari de a lucra oficial şi de a beneficia şi de pensie;

8.      Indexarea pensiei fiecărui pensionar angajat în cîmpul muncii trebuie să fie efectuată ţinînd cot de datele pentru anul precedent.

9.  Micşorarea pensiilor miniştrilor, judecătorilor, deputaţilor şi procurorilor, care primesc cîte 5 mii lei şi mai mult în calitate de pensie, şi asimilarea pensiilor acestor categorii cu cele ale medicilor şi profesorilor.

Printre sursele de fonduri necesare pentru realizarea propunerilor în cauză socialiştii au indicat: Fondul de rezervă al Băncii Naţionale, o parte de mijloacele pe care BNM le-a obţinut în urma oscilaţiilor cursului de schimb (peste 600 milioane lei), Fondul de rezervă al Guvernului etc.

Maria Roșca
Share