PSDE: Este inexplicabil de ce nimeni de la Guvern, Președinție și Parlament nu mișcă un deget pentru a le veni în ajutor agricultorilor

PSDE: Este inexplicabil de ce nimeni de la Guvern, Președinție și Parlament nu mișcă un deget pentru a le veni în ajutor agricultorilor

„Atunci când vrei să omori o inițiativă, faci o comisie și totu-i rezolvat. Parlamentul a creat, în ședința de joi, o comisie specială parlamentară care „va identifica măsurile necesare pentru depășirea crizei în domeniul agricol”. Până aici totul e bine și frumos. Însă, atenție, această comisie trebuie să vină, în termen de 90 de zile, cu un pachet de măsuri pentru depășirea crizei din domeniul agricol. Așadar, în plină criză în agricultură, va trebui să așteptăm soluții de la parlamentari pentru depășirea crizei cam când va da prima brumă. Mai exact, la „toamnă-n mai”” – se spune într-o declarație a Partidului Social Democrat European (PSDE), informează OFICIAL. 

Potrivit formațiunii, o mai mare bătaie de joc nu cred că putea fi inventată. Suntem la sfârșitul lunii iulie, recolta de floarea soarelui și porumb, în unele regiuni, a fost compromisă total, asistăm la o prăbușire a pieței, grâul, orzul, legumele și fructele se vând la prețuri derizorii, subvențiile pe anul trecut nu au au fost încă achitate, iar deputații vor veni cu concluzii pentru depășirea crizei peste trei luni. Ce să facă atunci? Doar să le cânte prohodul agricultorilor care vor rămâne fără bani și pe drumuri?

„Domeniul agricol a ajuns pe mâna unor amatori incompetenți, care nu sunt în stare de nimic altceva decât să roadă pantalonii de scaune prin comisii inutile și de fațadă. Între timp, Ministerul Agriculturii taie frunze la câini, în loc să întreprindă măsuri urgente pentru rezolvarea crizei”, a spus partidul.

Partidul Social Democrat European a amintit că a propus recent un set de măsuri care trebuie implementate în regim de urgență, însă Guvernul se face că plouă pe timp de secetă:

Convocarea Comisiilor pentru Situații Excepționale la nivel național și raional, pentru evaluarea reală și obiectivă a situației în fiecare raion.

Achitarea de urgență, până la sfârșitul lunii iulie, a subvențiilor pentru anul trecut.

Instituirea moratoriului pe o perioadă de un an asupra achitării dobânzilor și ratelor la creditele luate de fermieri.

 Inițierea dialogului cu partenerii externi și Organizații Internaționale: FAO, IFAD, Comisia Europeană, Banca Mondială, pentru identificarea posibilităților de susținere a fermierilor.

„Este inexplicabil de ce nimeni de la Guvern, Președinție și Parlament nu mișcă un deget pentru a le veni în ajutor agricultorilor. PSDE solicită repetat ca guvernarea PAS să înceteze bătaia de joc față de oameni. Să lase comisiile și mesele rotunde și să iasă în câmp, să-și îndrepte atenția către mâinile muncite și privirile disperate ale celor de care depinde ce vom pune mâine pe masă”, a conchis partidul.

Share