PSDE, despre votul prin corespondență: Guvernarea nu a ținut cont de mai multe aspecte importante

PSDE, despre votul prin corespondență: Guvernarea nu a ținut cont de mai multe aspecte importante

Partidul Social Democrat European își exprimă profunda îngrijorare cu privire la inițiativa recentă de implementare a votului prin corespondență. PSDE spune că înțelege importanța votului prin corespondență, ținând cont de practica internațională și necesitatea sporirii accesului cetățenilor moldoveni la procesul de vot, indiferent de locul de aflare.

Totodată, formațiunea consideră că într-o perioadă esențială pentru consolidarea democrației și avansarea tării noastre pe calea integrării europene, guvernarea nu a ținut cont de mai multe aspecte importante:

𝐋𝐢𝐩𝐬𝐚 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐮𝐥𝐭𝐚̆𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐜𝐮 𝐔𝐧𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐂𝐨𝐦𝐢𝐬𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐕𝐞𝐧𝐞𝐭̦𝐢𝐚:

În contextul statutului R. Moldova de țară candidată de aderare la UE, nu a fost asigurată consultarea cu Uniunea Europeană și Comisia de la Veneția, înainte de promovarea inițiativei de vot prin corespondență. Acest pas esențial ar fi asigurat alinierea reformei electorale la standardele și cele mai bune practici europene, consolidând parcursul european și încrederea partenerilor internaționali în angajamentul nostru față de procese electorale transparente și echitabile. Ignorarea consultărilor cu UE și Comisia de la Veneția ridică semne serioase de întrebare referitoare la compatibilitatea acestei inițiative cu principiile democratice și cu standardele electorale, pune în pericol nu doar integritatea electorală, ci și parcursul european al R. Moldova.

𝐋𝐢𝐩𝐬𝐚 𝐭𝐫𝐚𝐧𝐬𝐩𝐚𝐫𝐞𝐧𝐭̦𝐞𝐢:

Guvernarea nu a asigurat transparența procesului de adoptare a proiectului. Au lipsit consultările largi, dezbaterile și discuțiile ample cu invitarea societății civile, experților din domeniu, mediului academic și partidelor politice. Acest lucru subminează încrederea cetățenilor și pune în pericol integritatea procesului democratic.

𝐑𝐢𝐬𝐜𝐮𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐬𝐞𝐜𝐮𝐫𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞:

Atragem atenția asupra potențialelor riscuri de securitate asociate votului prin corespondență, în special în contextul războiului hibrid. Securitatea și integritatea fiecărui vot sunt esențiale pentru menținerea încrederii publice în sistemul electoral. Prin urmare, orice implementare a votului prin corespondență trebuie să includă măsuri eficiente de protecție și verificare, pentru a preveni orice formă de manipulare sau fraudă.

𝑹𝒆𝒊𝒆𝒔̦𝒊𝒏𝒅 𝒅𝒊𝒏 𝒂𝒓𝒈𝒖𝒎𝒆𝒏𝒕𝒆𝒍𝒆 𝒆𝒙𝒑𝒖𝒔𝒆 𝒔𝒖𝒑𝒓𝒂, 𝑷𝒂𝒓𝒕𝒊𝒅𝒖𝒍 𝑺𝒐𝒄𝒊𝒂𝒍 𝑫𝒆𝒎𝒐𝒄𝒓𝒂𝒕 𝑬𝒖𝒓𝒐𝒑𝒆𝒂𝒏 𝒔𝒐𝒍𝒊𝒄𝒊𝒕𝒂̆ 𝒈𝒖𝒗𝒆𝒓𝒏𝒂̆𝒓𝒊𝒊:

Consultarea prealabilă a proiectului de lege privind implementarea votului prin corespondență cu Uniunea Europeană și Comisia de la Veneția, precum și cu toți actorii relevanți: societatea civilă, mediul academic, partidele politice, experți din domeniu.
Asigurarea transparenței prin consultări largi și dezbateri ample cu privire la această inițiativă importantă.
Elaborarea unor măsuri eficiente de protecție și verificare, pentru a preveni orice risc de securitate și a menține integritatea procesului electoral.

„Este esențial ca orice inițiativă electorală să fie în deplină concordanță cu standardele democratice și cu angajamentul nostru față de consolidarea procesului democratic și a integrității electorale în Republica Moldova”, spune PSDE.

Share