Provocările cu care se confruntă antreprenorii discutate la ședința Consiliului Economic de pe lângă prim-ministru
Premierul Dorin Recean a prezidat ședința plenară a Consiliului Economic de pe lângă prim-ministrul Republicii Moldova, la care au mai participat vicepremierul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, și vicepremierul, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. Împreună cu reprezentanții mediului de afaceri a fost discutată situația economică actuală, provocările cu care se confruntă antreprenorii și au fost punctate soluții pentru acestea.
Prim-ministrul Dorin Recean a menționat că obiectivul Guvernului rămâne asigurarea creșterii economice, sporirea productivității și a competitivității, iar în acest scop sunt necesare politici coerente și clare pentru mediul de afaceri. „Trebuie să depunem un efort mai mare de încurajare a investițiilor și să debirocratizăm procesele în continuare. Debirocratizarea și digitalizarea pot să aducă o creștere cu până la 2,5% a PIB”, a precizat șeful Executivului.
Totodată, prim-ministrul a subliniat că, în pofida contextului regional actual, apropierea de Uniunea Europeană oferă o viziune optimistă pentru business și va implica accesul la finanțări suplimentare. În context, premierul a menționat că Guvernul va fi atent ca întreprinzătorii să aibă timpul și resursele necesare pentru a se ajusta și a face tranziția la un nou mediu economic, în acest sens fiind îmbunătățită și comunicarea publică prin care se explică schimbările ce au loc.
Șeful Executivului a mai vorbit despre importanța sectorului IT, care înregistrează o evoluție pozitivă continuă. În prezent, Republica Moldova are cea mai mare pondere a angajaților în acest domeniu dintre țările europene.
Dialogul cu mediul de afaceri a vizat și subiecte specifice pentru diferite segmente, fiind discutate condițiile de activitate în Zonele Economice Libere, în parcurile IT, accesul la finanțare, asigurarea cu forță de muncă, modalitățile de sporire a accesului la apă pentru irigare și altele.
Consiliul Economic are misiunea de a facilita dialogul între reprezentanții mediului de afaceri, comunitatea donatorilor și formatorii de politici, pentru dezvoltarea unui mediu de afaceri transparent și favorabil investițiilor. În 2024, Consiliul Economic de pe lângă prim-ministrul Republicii Moldova a împlinit 10 ani de activitate.