Propunerile „Pro Moldova” pentru cetățeni și mediul de afaceri, în perioadă de criză
Grupul „Pro Moldova” a anunțat că a formulat propuneri legate de Legea Bugetului, pe care le consideră bune, cu efect pozitiv pentru cetățeni, dar și pentru mediul de afaceri, informează OFICIAL.
Astfel, liderul Grupului, Andrian Candu a spus că ei nu cred că este normal ca, într-un an de criză, să fie păstrat acest buget, cu principalele elemente de cheltuieli aprobate în decembrie 2019.
„Considerăm că este un buget electoral, care țintește alegerile prezidențiale. Deficitul bugetar se ridică la 16 miliarde de lei. Este cel mai mare deficit bugetar. În același timp se păstrează foarte multe cheltuieli. Noi, „Pro Moldova”, am venit cu propuneri de revizuire a bugetului, prin a găsi surse suplimentare, prin a tăia costurile, pe multe le considerăm că sunt electorale, politice. Prin propunerile noastre se vor face economii de peste 3 miliarde de lei, pe care le-am găsit în buget și propunem să fie constituit Fondul Anticriză”, a precizat Candu.
În context, deputatul Vladimir Cebotari a dezvăluit care sunt două amendamente ale lor ce vizează agenții economici.
„Noi ne propunem ca din acel Fond Anticriză să fie oferite ajutoare mediului de afaceri. Întreprinderilor, care au fost nevoite să-și stopeze total sau parțial activitățile economice, să li se ofere un ajutor în mărime egală a trei fonduri de salarizare, calculate în baza fondului de salarizare pentru luna februarie curent. Numai că noi propunem ca împrumuturile acestea să fie nerambursabile, în condițiile în care agenții economici nu vor reduce numărul de salariați, iar dacă reduc numărul de salariați să întoarcă statului în % reducerile. Totodată, propunem ca statul să vină și cu o soluție pentru agenții economicii care sunt nevoiți să închirieze spații. Astfel, având în vedere starea de urgență, drept împrejurări justificative – acești agenți economici să fie exonerați de plata acestor locațiuni”, a spus Cebotari.
În final, Andrian Candu a spus că ei propun revizuirea Bugetului la capitolul cheltuieli; formarea unui Fond Anticriză; introducerea ratei reduse de TVA de 10% pentru HORECA; schimbarea ideii, a percepției de achiziții.
Andriana Cheptine