Propunerile Platformei DA în vederea reintegrării celor din diaspora acasă

Propunerile Platformei DA în vederea reintegrării celor din diaspora acasă

Fruntașa Platformei Demnitate și Adevăr (DA), Iana Stanțieru, în cadrul unei conferințe de presă, a declarat că ei își doresc ca inițiativele anunțate în campaniile electorale privind diaspora să se regăsească și-n programele de guvernare, nu să rămână doar la nivel de vorbe, informează OFICIAL.

Iana Stanțieru, fost candidat la funcția de deputat, a declarat că, atunci când a decis să se mute din China în Republica Moldova, a aflat că trebuie să achite o taxă de 20% din valoarea bunurilor pe care le deține: cărți, haine, veselă etc.

„Am locuit în 10 țări și nicăieri nu am găsit așa ceva”, a precizat ea.

Politiciana a spus că în campania electorală a auzit multe promisiuni și chiar Președintele țării, Maia Sandu, a venit cu o inițiativă privind anularea taxelor pentru bunuri personale pentru cei care vin din diaspora.

„Noi susținem asemenea inițiative, dar am vrea ca lucrurile să fie duse până la capăt. Vrem să vedem această inițiativă inclusă în politica bugetar-fiscală pentru 2022, lectura a doua. Vrem să vedem lucrurile din electorală puse în practică”, a declarat Stanțieru.

Fostul potențial deputat a mai spus că Platforma DA are și alte propuneri în vederea reintegrării diasporei noastre care dorește să se întoarcă acasă, precum: crearea de servicii de reintegrare, angajarea în câmpul muncii, cursuri de reprofilare profesională, crearea unui program pentru întoarcerea concetățenilor în țară etc.

Andrei Dînga – cetățean revenit de peste hotare, care a deschis o afacere în domeniul agriculturii, a spus că, diaspora ar putea schimba mersul lucrurilor în Republica Moldova, însă pentru aceasta e nevoie de un plan clar de reintegrare a celor de peste hotare.

Cristina Gurez  

Share