Propuneri pentru actuala guvernare, de la fostul Primar interimar al Chișinăului: „Vor avea impact”

Fostul Primar interimar al municipiului Chișinău, Ruslan Codreanu susține că și în planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2019-2020, dar și în ultimele măsuri ale Guvernului nu se găsește perspectiva de dezvoltare economică locală. În acest fe, Codreanu vine cu unele propuneri, informează OFICIAL.

„Și în Planului de acțiuni al Guvernului pentru anii 2019-2020, dar și în ultimele măsuri grăbite ale guvernului nu se găsește perspectiva de dezvoltare economică locală. Vreau să vin cu câteva propuneri care nu se regăsesc, dar vor avea impact, în special la nivel de municipiu:

1. Înființarea Agenției de Dezvoltare a municipiului Chișinău. Cunoaștem cu toții că cele 3 ADR Nord, Sud, Centru, exclud proiecte pentru municipiu. Astfel, primăriile municipiului nu pot accesa și nu se pot implica în dezvoltarea atât de necesară. Agenția ar menține relații strânse cu autoritățile locale, dar ar promova interesele business-ului la nivel de municipiu. Scopul este de atragere, dezvoltare și promovare a investițiilor atât locale, cât și internaționale în Chișinău.

2. Digitizarea tuturor serviciilor și transparentizarea procedurilor. Un singur loc pentru antreprenori cu toate serviciile incluse. Mai mult ca atât, toate serviciile să fie digitizate. Mentalitatea funcționarilor trebuie schimbată din ”ce am eu de câștigat de pe seama unui antreprenor” în „ce pot face eu pentru antreprenor pentru a-i aduce mai multă valoare, ca acesta la rândul său să creeze mai multe locuri de muncă, să dezvolte și inoveze”.

3. Înfiintarea de incubatoare de afaceri, de huburi, de centre de lucru. Sprijinirea înființării acestora în parteneriat public-privat cu acordarea anumitor facilități. Oferirea spațiilor în regim de incubare pentru tineri antreprenori. Poziționarea Chișinăului ca un hub de inovare, unde să fie integrate toate într-un ecosistem.

4. Stimularea înființării și dezvoltării parcurilor industriale: realizarea funcționalității parcurilor existente prin asigurarea unui grad de ocupare adecvat; înființarea de noi parcuri industriale în parteneriat public-privat; facilități fiscale.

5. Smart City. Localitate inteligenta: adoptarea unei viziuni de dezvoltare locală de tip „smart city” prin integrarea tehnologiei informației și a comunicațiilor (TIC) pe multiple paliere: sistemele de informare ale departamentelor locale, școli digitale, biblioteci, sisteme de transport, spitale, iluminat stradal, rețele de alimentare cu apa, de gestionare a deșeurilor, de aplicare a legii, precum și alte servicii comunitare.

6. Facilitarea accesului IMM-urilor la contractele de achizitii publice: modificarea legii în așa fel încât IMM-urile să nu fie eliminate din start de la procesul de achizitie; astfel încât să oferim posibilitatea ca în școli și grădinițe copiii să mănânce mere și pere crescute de agricultorii autohtoni, nu importante din Olanda”, a scris Codreanu, pe Facebook.

Mihaela Rotari

Share