PAS propune soluții privind gestionarea eficientă a deșeurilor din Capitală

PAS propune soluții privind gestionarea eficientă a deșeurilor din Capitală

Organizația Teritorială Chișinău a Partidului Acțiune și Solidaritate (OTC PAS) au propus, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, soluții pentru gestionarea mai eficientă a deșeurilor din Capitală, informează Oficial.

Membrii OTC PAS spun că acestea ar putea fi incluse în Legea privind gestionarea deșeurilor din Capitală, ce urmează a fi votată.

Potrivit autorilor, tehnica de transportare, dar și modul de colectare a deșeurilor este veche și acești factori duc la situația jalnică a platformelor de colectare a deșeurilor.

Astfel, OTC PAS propune ca, containerele de deșeuri să fie amplasate subteran. Acest lucru se poate realiza în 3 etape: planificarea platformelor în procesul de construcție a noilor blocuri locative, astfel Primăria nu va suporta cheltuieli, dar – localnicii. Bugetul cetățenilor nu va avea de suferit, se vor adăuga 0,3-0,5 euro pentru construcția platformelor, care în România sunt estimate la o valoare de 6-15 mii euro. A doua etapă ține de construcția platformelor pentru blocurile dotate cu ghene. Aici Primăria trebuie să prevadă bani pentru construcția lor. A treia etapă ține de reconstrucția etapizată a platformelor deja existente în oraș.

În ceea ce privește banii, reprezentanții OT spun că, în urma unui studiu de fezabilitate din 2016, a fost încheiat un Acord cu BERD și BEI, în ceea ce privește gestionarea deșeurilor menajere. Au fost alocate 26 mln. Euro pentru patru direcții: renovarea parcului auto de colectare a deșeurilor, a depozitului din Țânțăreni, reabilitarea stației de transfer și închiderea gunoiștii din sectorul Ciocana. La 14 februarie urmează să fie aprobat acest Acord de Consiliul băncii.

Mihaela Rotari

Share