„Promo-LEX” privind alegerile din Hâncești: „Vor fi 2 echipe mobile care vor monitoriza procesul electoral”

„Promo-LEX” privind alegerile din Hâncești: „Vor fi 2 echipe mobile care vor monitoriza procesul electoral”

Asociația „Promo-LEX” a prezentat primul Raport al misiunii de observare a alegerilor parlamentare noi din circumscripția nr. 38, Hâncești din 15 martie curent, transmite OFICIAL.

Principalele constatări ale misiunii au fost prezentate de directorul de programe al „Promo-LEX”, Pavel Postica.

„În ziua alegerilor vor fi 2 echipe mobile care vor monitoriza procesul electoral. Pentru organizarea acestui scrutin, CEC a adoptat 43 de Hotărâri care se referă la organizarea scrutinului, raportarea și transparența financiară. A fost constituit Consiliul electoral de circumscripție uninominală cu 44 birouri electorale ale secțiilor de vot. CEC a decis și acreditarea observatorilor în număr de 82 persoane, dintre care 12 internaționale.

Chiar dacă CEC a decis că 15 persoane pot fi persoane de încredere, doar 3 concurenți electorali au delegat câte o persoană de încredere. Doar o singură asociație obștească a depus documentele corespunzătoare la CEC pentru a efectua sondaje de opinie, o altă organizație a prezentat datele fără a depune documentele la Comisie.

La alegerea conducerii birourilor – 15% din numărul total de secții au încălcat procedura de alegere a conducerii. 33 secții de vot sunt inaccesibile pentru persoanele cu deficiențe locomotorii, 7 parțial accesibile și 4 sunt accesibile.

Au fost 8 pretendenți la începutul înregistrării, au fost înregistrați doar 7. Se atestă o creștere a numărului concurenților electorali cu 3 persoane față de alegerile din februarie 2019. În listele electorale ale alegătorilor se atestă un număr mai mic de cetățeni înregistrați – cu peste 460 persoane.

Concurenții electorali au fost activi. S-au atestat 164 activități de campanie. Este vorba de utilizarea afișajului electoral și întâlnirile cu alegătorii. S-au atestat 2 situații de începere a campaniei electorale înainte de termen: Vitalie Balinschi de la Partidul „Șor” și candidatul independent Grigore Cobzac prin intermediul Platformei „DA”.

Avem un caz de PR negru atestat la candidatul socialiștilor. O bună parte din concurenți au prezentat tardiv rapoartele financiare: Grigore Cobzac – cu o depășire de peste 20 de zile, Partidul „Șor” și PAS.

Bugetul total al veniturilor colectate este de peste 1 mln. de lei și au fost suportate cheltuieli totale de 828 mii 703 lei de către concurenții electorali. Majoritatea cheltuielilor sunt pentru publicitate și materiale de agitație electorale.

Observatorii au atestat cazuri unde concurenții electorali nu sunt onești în suportarea cheltuielilor. Este vorba de cheltuieli vizibile – transportul. Un top al cheltuielilor nedeclarate: PSRM, Mișcarea Politică UNIREA, Grigore Cobzac, Partidul „Șor” și PDM”, a menționat Pavel Postica.

Cristina Parfeni

Share