Promo-LEX: Organizarea unui referendum în aceeași zi cu alegerile parlamentare va îngrădi dreptul alegătorilor
Asociația Promo-LEX, în cadrul unei analize, comunică rezultatele unei analize cu privire la desfășurarea referendumului republican în aceeași zi cu alegerile parlamentare, informează Oficial.
„Suntem martorii unor inițiative repetate din partea partidului de guvernământ de a încărca suplimentar agenda zilei alegerilor cu subiecte de referendum consultativ, care nu are efect juridic. În situația desfășurării referendumului în aceeași zi cu alegerile Parlamentului, poporul urmează să participe la două scrutine diferite, atât la exercitarea puterii în mod direct în cadrul unui exercițiu referendar, cât și, în mod special, la desemnarea unor reprezentanți în cadrul alegerilor parlamentare”, se menționează în analiză.
În același timp, se comunică despre inițierea unei campanii de informare. „Comisia de la Veneția a statuat că modificarea sistemului electoral în Republica Moldova nu este recomandabilă. Totuși, este important să se efectueze o campanie de informare amplă a alegătorilor privind sistemul electoral mixt. Astfel, pe lângă faptul că trebuie să se desfășoare o campanie de informare a cetățenilor cu drept de vot privind noul sistem electoral, alegătorul va trebui să fie informat și asupra problemei supuse referendumului republican”, se declară.
Prin urmare, analiza Promo-LEX statuează comasarea celor două evenimente ca o îngrădire a drepturilor. „Considerăm că organizarea unui referendum în aceeași zi cu alegerile Parlamentare, datorită existenței certitudinii unei prezențe înalte la urne este de natură să îngrădească dreptul alegătorilor de a participa liber, fără a fi siliți să participe sau să nu participe în cadrul unui scrutin anume, fie acela scrutinul parlamentar sau referendar. Subliniem că, Curtea Constituțională s-a pronunțat explicit, statuând că dacă desfășurarea unui referendum este interzisă cu 60 de zile înainte și 60 de zile după desfășurarea alegerilor, conform prevederilor legale, atunci referendumul nu poate avea loc nici în ziua respectivă. Temerile Curții privind formarea confuziei în mintea electoratului, în cazul zilei de 24 februarie 2019 sunt și mai relevante în condițiile implementării pentru prima dată a unui sistem electoral mixt cu două buletine de vot. Promo-LEX atrage atenția că inițiativa de comasare a scrutinelor va crește nejustificat de mult costurile exercițiului, va complica substanțial organizarea și desfășurarea scrutinelor, precum și va crea condiții inechitabile pentru concurenți/participanți”, potrivit aceleiași analize.
În acest fel, Promo-LEX propune următoarele recomandări Parlamentului Republicii Moldova: „1. să nu legifereze desfășurarea referendumului republican în aceeași zi cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. 2. să modifice legislația potrivit Adresei Curții Constituționale, și anume: „ținând cont de necesitatea respectării termenului de 6 luni pentru revizuirea Constituției, ambiguitățile din Codul electoral privind posibilitatea comasării alegerilor și referendumului urmează a fi înlăturate pe cale legislativă””.
Amintim că, inițiativa de organizare a unui referendum consultativ, care să se desfășoare odată cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, aparține Partidului Democrat. Potrivit lor, va fi evitată cheltuirea de bani suplimentari. Referendumul ar urma să vizeze două probleme: reducerea numărului deputaților din Parlamentul Republicii Moldova de la 101 la 61 și oferirea posibilității cetățenilor să retragă mandatele deputaților.
Mihaela Conovali
Daca va fi referendum in aceiasi zi cu alegerile, alegatorii vor putea sa voteze pe mai multe foi, fara sa aiba cheltuieli adaugatoare, plus la asta, se vor cheltui si mai putini bani din buget pentru organizarea referendumului.
Cu ce va îngrădi dreptul alegătorilor, ce ne tot spune aceștia care tot mia mult se vede că-l susțineau pe Filat, ba mai mult au semnat pentru ca acesta să fie eliberat.
Nu mai ntereseaza toate povestile astea de la Promo-LEX, intitativa e buna oamenii trebuie sa aleaga pe cei destoinici si cei ce ii reprezinta in legislativa.