Promo-LEX, despre primele încălcări la secțiile de vot

Promo-LEX, despre primele încălcări la secțiile de vot

Asociația Promo-LEX, în cadrul unui briefing de presă, a prezentat rezultatele observării de la deschiderea secțiilor de vot, informează Oficial.

Directorul de Program Promo-LEX, Pavel Postica, a vorbit despre observatorii delegați din partea asociației.
„Misiunea Promo-LEX a delegat observatori statici în fiecare secție de votare deschisă în municipiul Chișinău. În toate secțiile de votare, 306 secții, observatorii activează în corespundere cu prevederile legale”, a menționat el.

Prin urmare, Postica a menționat despre panourile publicitare ale candidaților, care sunt în apropierea secțiilor de votare. „În ceea ce ține de materialele de pe panourile electorale, observatorii au depistat panourile de publicitate ale candidaților în apropiere de 2 secții”, a precizat Postica.

În același timp, ca și în primul tur, Postica a vorbit și despre sigilarea urnelor, care potrivit lui „nu sunt sigilate corespunzător prevederilor legale”.

Prin urmare, Postica a comunicat despre numărul mare al buletinelor de vot în secțiile de votare. „Observatorii au depistat că în 5 secții de votare sunt recepționate mai mult de 3000 de buletine de vot, adică mai mult de maximum prevăzut de lege. În 4 secții, listele electorale de bază includ mai mult de 3000 de alegători. Aceste aspecte trebuie luate în considerație, cel puțin pentru următoarele alegeri”, a precizat el.

Postica a vorbit și despre prezența nejustificată a unor persoane în apropiere de secțiile de vot. „Apar primele cazuri de prezență nejustificată a persoanelor neautorizate la secțiile de votare. Este vorba despre persoane care se autointitulează observatori, dar nu au legitimațiile de acreditare. Un alt caz, este vorba de simpatizanții unui partid politic, astfel chiar dacă li se fac observații, nu părăsesc secția de votare”, a spus el.

Totodată, el a comunicat despre prezența persoanelor decedate pe listele electorale. „Au fost depistate persoane decedate pe listele electorale de bază”, a conchis Postica.

Mihaela Conovali

Share