Promo-LEX: Au fost raportate peste 500 de semnalări

Promo-LEX: Au fost raportate peste 500 de semnalări

Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 constată că din totalul de 538 de semnalări raportate de către observatorii Promo-LEX până la 21:00,de către echipa centrală a Misiunii Promo-LEX au fost prelucrate 452, dintre care în prezentul comunicat sunt incluse 55 de incidente, transmite OFICIAL.

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 constată:

Zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul de 100 m al secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – 2 cazuri

SV 15/014 Dubasari, Ustia. Un alegător a reproșat observatorului din partea unui concurent zvonuri referitor la recompensele bănești din partea a doi concurenți (suma de 25 euro pentru vot). Între ei s-a iscat o ceartă. Președintele BESV a intervenit pentru a calma spiritele.

SV 18/022 Floresti, Cuhurestii de Sus. Un alegător a prezentat observatorului probe video cu o doamnă și un carnet cu nume în care afirma că au fost notate persoanele ce au primit recompense bănești. Bărbatul a relatat ca aceasta era poziționată la 60m de secția de vot și remunera alegătorii care au votat pentru unui concurent. A intervenit poliția și președintele BESV care au discutat cu bărbatul, nu au reușit sa o găsească pe doamna dată.

Transportarea organizată a alegătorilor (autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă) – 1 caz.

Cocieri, Regiunea Transnistreană. La ora 18:15, observatorul Promo-LEX a identificat un grup de autoturisme (cel puțin 8 automobile) ce transportau în mod repetat alegători câte 4 alegători spre SV 37/15. Automobilele se aflau în zona hidrocentralei electrice, unde erau prezenți circa 30 de persoane. Alegătorilor li s-a promis câte 300 ruble.

Întreruperea pe parcursul zilei votării a procesului de filmare a operațiunilor electorale – 5 cazuri.

SV 1/245, Chișinău, Rîșcani. Timp de aproximativ două ore, procesul de votare nu a fost filmat. După observarea situației și verificarea echipamentului, procesul de filmare a fost reluat.

SV 30/11 Strășeni, Căpriana. La ora 18:18, observatorul a identificat că camera este deconectată și nu este orientată spre urna de vot. Președintele BESV a comentat că camera a filmat până la ora 9:00, după care a fost deconectată și va fi reconectată la ora 21:00, la etapa numărării buletinelor de vot.

SV 7/005 Cahul, Cahul. După închiderea SV, Președintele BESV a oprit camera de luat vederi. A fost întrebat de ce a făcut-o, el a motivat că așa a fost instruit.

SV 24/001 Ocnița, Ocnița. Camera nu funcționează în timpul numărării voturilor.

SV 25/002 Orhei, Orhei. Camera de supraveghere nu a fost reparată de dimineață. A fost chemat un domn să repare camera de supraveghere și nu a putut. În timp ce se numărau voturile camera era defectă.

Agitație electorală sau PR negru în perimetrul de 100 m şi/sau în incinta  secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – 1 caz.

SV 4/037 Anenii Noi, Țînțăreni. După exercitarea dreptului la vot, o alegătoare a început sa facă agitație electorala in favoarea unui concurent în interiorul SV. Președinta BESV a rugat persoana să părăsească SV, la care alegătoarea a numit-o cu cuvinte indecente și a părăsit SV. Afară a continuat sa facă agitație electorala. Observatorii prezenți, au comunicat OTS că acest alegător la fiecare alegeri se comportă la fel, perturbând ordinea publică.

Încetarea/suspendarea nejustificată a votării în secția de votare – 1 caz.

SV 30/11 Strășeni, Căpriana. La ora 18:18, Președintele BESV, a menționat că va fi efectuată dezinfectare SV și a suspendat procesul de votare pe 10 minute. În perioada dezinfectării, în SV se afla Președintele BESV și dereticătoare.

Acte de violență sau intimidări ale alegătorilor, sau altor persoane – 2 cazuri.

SV 38/46. La ora 17.22 o alegătoare era foarte agresivă. A încercat să-și pună singură ștampila in pașaport și a rupt buletinul de vot.

SV 38/58 Irlanda, Dublin. Membru BESV din partea unui partid a avut un comportament agresiv, a încercat sa vadă pentru cine au votat alegatorii. A avut altercații verbale cu alegatorii. A intimidat și observatorul Promo-LEX prin întrebări impertinente.

Deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane) – 5 cazuri.

SV 1/10, Chișinău, Botanica. Doi alegători nu s-au regăsit în listele electorale. Ei nu se regăseau pe liste din cauza că blocul unde locuiau și-a schimbat adresa. Alegătorii au votat pe listele suplimentare. Fiind îmbrăcat în tricou roșu, acesta a declarat că unui concurent o să rezolve toate problemele.

SV 1/215, Chișinău, Rîșcani. Un alegător nu s-a regăsit în listele electorale (ap. nr. 59). Problema persistă deja câteva scrutine la rând: apartamentele 58, 60 și 61 sunt incluse, iar apartamentul său lipsește. Președintele BESV a apelat la CEC, unde a fost informat că alegătorul urmează să se adreseze la ASP.

SV 1/206, Chișinău, Rîșcani. Alegătorul a identificat în listele electorale o rudă care este decedată.

SV 1/61, Chișinău, Botanica. Alegătorul a identificat în listele electorale o rudă care este decedată.

SV 1/191, Chișinău, Rîșcani. Un alegător a identificat în listele electorale o persoană străină înregistrată la adresa sa de domiciliu.

Deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (suspendarea funcționării; situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat) – 4 cazuri.

SV 1/242, Chișinău, Rîșcani. Timp de aproximativ 15 minute nu a funcționat SIAS Alegeri din cauza lipsei conexiunii la internet.

SV 1/79, Chișinău, Buiucani. În SIAS Alegeri un alegător figura precum că deja a votat, însă în fișa de însoțire nu avea aplicata ștampila votat. Alegătorului nu i s-a permis să voteze.

SV 38/37 Franța, Paris. La ora 17.42 SIAS Alegeri indică faptul că persoana a votat însă alegătorul spune că nu a votat.

SV 18/ 64 Florești, Tîrgul Vertiujeni. La ora 19. 10 un alegătorul a prezentat buletinul de identitate, având viza de reședință în Tîrgul- Vertiujeni. În SIAS Alegeri este indicat că  a fost inclus în lista electorala din Vertiujeni.

Președintele BESV i-a permis să voteze, fiind inclus în listele suplimentare.

Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 m – 1 caz.

SV 7/063 Cahul, Zîrnesti. Un observator a unui concurent, a discutat câteva minute în interiorul SV cu 2 persoane necunoscute. Ulterior, președintele BESV ia atenționat despre aflarea nejustificată în incinta SV, la care domnii sau excitat și au manifestat un comportament agresiv. După 2 min, au părăsit SV.

Prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare (100 metri de la localul secției) – 2 cazuri.

SV 37/040 Căușeni, Căușeni. La 97-98 metri de la secție este un panou publicitar cu pliante A3 unui concurent. Președintele BESV a măsurat cu observatoarea distanța de la panou la secția de votare, dar nu au fost luate măsuri.

SV 7/41 Cahul, Giurgiulești. La 50-60 metri de la secția de votare pe panou informativ sunt pliante A3 ale concurenților electorali. Președintele a spus că au încercat să le roadă de pe panou dar nu le-a reușit.

Fotografierea buletinelor de vot, alte încălcări ale secretului votului (prezentarea buletinului cu votul exprimat, amplasarea defectuoasă a cabinelor de vot ce permit vizualizarea opțiunii alegătorului etc.) – 16 cazuri.

SV 11/002 Cimișlia, Cimișlia. Un alegător a fotografiat buletinul de vot. Poza a fost ștearsă în urma intervenție președintelui BESV.

SV 10/001 Căușeni, Căușeni. Un alegător a fotografiat buletinul de vot și a făcut publice postările. Președintele BESV a discutat cu el, acesta a părăsit SV.

SV 11/010 Cimișlia, Cimișlia. Un alegator a arătat buletinul de vot altor alegători. Președintele BESV a intervenit și acesta a pus buletinul în urna de vot.

SV 11/002 Cimișlia, Cimișlia. Un alegător a fotografiat buletinul de vot. Poza a fost ștearsă din dispozitiv în urma intervenție președintelui BESV.

SV 7/012 Cahul, Cahul. Un alegător a fotografiat buletinul de vot. A fost observat și somat să șteargă fotografia. Alegătorul sa conformat și a părăsit SV.

SV 1/200, Chișinău, Rîșcani. Un alegător a încercat să fotografieze buletinul de vot. La intervenția membrilor BESV însă, tentativa a eșuat.

SV 1/233, Chișinău, Rîșcani. Un alegător, după ce a votat, a fotografiat buletinul de vot. La intervenția președintelui BESV, pozele au fost șterse.

SV 32/10 Ștefan Vodă, Ciuburciu. Alegătorul a făcut poză la buletinul de vot. Când observatorul Promo-LEX i-a făcut observație, acesta a spus că a fotografiat buletinul ca “să nu-l roadă la cap” cineva. Nimeni din membrii BESV nu a reacționat.

SV 25/056 Orhei, Peresecina. La ora 19:43 o domnișoară a fotografiat buletinul de vot. Deși observatorul Promo-LEX i-a făcut observație, aceasta l-a neglijat și nu a șters poza. Membrii BESV nu au reacționat.

SV 35/007 Ungheni, Ungheni. La orele 20:14 a intrat o persoană care și-a fotografiat buletinul de vot. Aceasta a fost rugată să șteargă poza, însă a refuzat.

SV 38/46  Germania, Berlin. La 16.06 un alegător a fotografiat buletinul de vot.

SV 38/ 5 Belgia, Bruxelles.  La 18.57 un alegător a fotografiat buletinul de vot.

SV 38/ 5 Belgia, Bruxelles. La 19.23 un alegător a fotografiat buletinul de vot.

SV 10/007 Căușeni, Căușeni. Un alegător a fotografiat buletinul de vot, OTS a solicitat alegătorului să șteargă poza, la care alegătorul revoltat în prima fază a negat acest fapt.

SV 38/4 Belgia, Bruxelles. La ora 20.49, un alegător a pozat buletinul de vot, acesta susține ca nu a știut ca procedura este ilegala, a șters poza și și-a cerut scuze.

SV 38/5 Belgia, Bruxelles. La ora 21.03 un alegător a făcut poza la buletinul de vot.

Votarea nejustificată în grup (doi sau mai mulți alegători) – 6 cazuri.

SV 34/003 Telenești, Telenești. La orele 20:22 o persoana prezentă la secția de votare a cerut ajutorul celor din jur pentru a îi spune unde se afla în buletinul de vot al unui concurent, după un om care era în cabina de vot alăturată s-a apropiat și i-a ajutat să găsească partidul necesar și a pus ștampila în loc la persoana care a cerut ajutor.

SV 1/201, Chișinău, Rîșcani. Două persoane au intrat în cabina sa de vot. Doamna a votat prima după care s-a apropiat de cabina domnului și i-a dat careva indicii. Președintele BESV nu a sesizat situația pentru a interveni.

SV 36/012 UTAG, Comrat. La orele 18:00 în secția de vot a intrat o persoană, care vorbea la telefon tare și întreba interlocutorul pentru cine să voteze. Acesta a fost avertizat să ascundă telefonul.

SV 38/46 Germania, Berlin. Membrii unei familii discutau opțiunile de vot și își arată ce trebuie sa voteze înainte de a intra în cabina de vot.

SV 38/4 Belgia, Bruxelles. Un alegător în cabina de vot a sunat să întrebe pe cineva pe cine sa voteze. A fost rugat sa închidă telefonul, însă  acesta a răspuns că el nu știe pe cine să voteze și are nevoie de ajutor. După mai multe discuții împreună cu un membru al biroului electoral acesta a spus că a fost o glumă, a arătat telefonul precum că nu a avut un apel recent.

SV 38/46 Germania, Berlin. Un grup de alegători discuta în cabina de vot pe ce poziție să pună ștampila. Membrii biroului nu au reacționat.

Anularea buletinelor de vot înainte de termen – 4 cazuri.

SV 32/030 Ștefan Vodă, Talmaza. La orele 18:00, Președintele BESV s-a apropiat de observator cu o propunere de a anula toate buletinele de vot care nu s-au folosit. Observatorul a comunicat că este devreme de a efectua acest lucru.

După care membrii BESV au plecat în odaie separată și au sesizat că au 1500 de buletine pe care au început să le ștampileze și anuleze.

SV 1/209, Chișinău, Rîșcani. Membrii BESV au început anularea buletinelor d vot neutilizate înainte de închiderea SV, la ora 20:50.

SV 1/233, Chișinău, Rîșcani. Prin acordul președintelui BESV, observatorii concurenților au fost implicați în procesul de anulare a buletinelor de vot.

SV 38/147 Turcia, Istanbul. La ora 20.58 membra a biroului electoral a început să numere buletinele de vot neutilizate încă înainte de închiderea secției de votare. Când am observat asta, ea deja numără buletinele neutilizate din secție și a menționat ca a numărat alte 500 deja, seci din biroul președintelui unde nu era filmat nimic.

Închiderea SV după ora 21.00 – 3 cazuri.

SV 1/114, Chișinău, Centru. SV a fost închisă la ora 21:05 din motivul că mai erau 5 alegători care au solicitat buletine de vot. Membrii BESV au permis persoanelor să voteze.

SV38/119 România, Cluj-Napoca. Secția votare a fost declarată închisă la ora 21:05.

SV 7/010 Cahul, Cahul. La orele 21:05 a venit un alegător, și membrii BESV au permis să-și exercite dreptul de vot.
Incidente ce țin de procesul de numărare a voturilor –1 caz.

SV 32/10 Ștefan Vodă, Cioburciu. La orele 21:52 în timp ce se numărau buletinele de vot a intrat o persoană străină și a sustras colectivul de la numărare. Acesta a afirmat că a venit să voteze, după care a fost rugat să părăsească sala.
SV 38/147 Turcia, Istanbul. A început numărarea voturilor, dar ștampilele utilizate nu au fost strânse de președinte și puse la loc sigur. În timp ce ei numărau voturile o ștampila „votat” se afla în cabina de vot, exact în  spatele membrilor BESV care numărau voturile.

Deconectări energie electrică – 3 cazuri

SV 9/006 Călărași, Călărași. Pentru a 3 oară in SV s-a deconectat lumina pentru 10 minute. Procesul de votare nu a fost stopat.

Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ ruperea/ deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot – 2 cazuri.

SV 18/ 70 Florești, Vertijeni. La ora 18:10, observatorul a identificat că urna mobilă este sigilată incorect (un singur sigiliu) și nu împiedică procesului de deschidere a urnei. Președintele BESV a comentat că urna este sigilată conform regulilor.

Altele – 5 cazuri.

SV 18/64 Florești, Vertiujeni. Observatorul a identificat că la intrare în SV lipsește panoul cu indicarea numărului secției de votare. Observatorul a sesizat Președintele BESV, după care, pe ușa de la intrare în SV,  a fost lipită o foaie A4 cu indicarea numărului secției.

SV 38/78 Mestre, Italia. La ora 18.56 a avut loc o tentativă de votare multiplă. O persoană a fost identificată că a votat la o altă secție de vot și încerca să voteze repetat.

SV 38/121 România, Craiova. Reprezentantul cu drept de vot consultativ unui concurent ajută la procedura de numărare a voturilor.

SV 1/215, Chișinău, Rîșcani. În procesul de numărare a voturilor, președintele BESV are o astfel de amplasare, încât acoperă camera video care trebuie să filmeze procesul de filmare.

SV 37/032 Florești, Sănătăuca. Observatorul a menționat că orientativ la ora 21:50, s-a început conflictul dintre membrii BESV și observatorii unor concurenți. Motivul conflictului: observatorii consideră că doar un membru BESV poate prezenta buletinele de vot. Președinta BESV consideră că mai multe pot număra buletinele de vot.

Cristina Pendea

Share