Promo-LEX a prezentat datele preliminare ale alegerilor

Promo-LEX a prezentat datele preliminare ale alegerilor

Asociația Promo-LEX, în cadrul unei conferințe de presă, a prezentat informațiile cu privire la închiderea secțiilor de votare, dar și rezultatele preliminare efectuate de asociație, informează Oficial.

Directorul de Program Promo-LEX, Pavel Postica, a comunicat mai multe detalii tehnice privind închiderea secțiilor de vot.

„Potrivit observatorilor, exact la 21:00 au fost închise 302 secții de votare din 306 și la un interval de maximum 10 minute, după 21:00 au fost închise 4 secții de votare. Conform procedurile electorale, înainte de completarea și întocmirea procesului verbal de numărare a voturilor, se întocmește un formular special al rezultatelor votării. În 279 secții de votare acest formular a fost întocmit, în schimb, în 27 de cazuri observatorii nu au constatat întocmirea unui astfel de formular”, a precizat el.

El a mai vorbit și despre sigiliile de pe urnele de vot, dar și despre cea mai răspândită încălcare. „La capitolul sigilii de pe urnele de vot, în mare parte toate sigiliile erau intacte înainte de deschiderea acestora pentru a fi numărate rezultatelor votării. Cea mai răspândită încălcare în ziua alegerilor în procesul numărării voturilor pare a fi neprezentarea de către un singur funcționar electoral a buletinelor de vot, pentru că tot publicul prezent în sala unde se desfășoară numărarea voturilor. Practic în 72 secții de votare din 306 această procedură a fost încălcată și buletinele de vot au fost numărate și procesate altfel, decât prevede procedura legală”, a vorbit el.

În același timp, el s-a referit și la prezența nejustificată a unor persoane la secțiile de vot. „Cu referire la prezența nejustificată a persoanelor în perimetrul secțiilor de votare în procesul de numărare a voturilor, într-o singură secție s-a atestat prezența unor persoane neautorizate”, a declarat el.

Postica, totodată, a prezentat datele preliminare din perspectiva comparativă efectuate de Promo-LEX și CEC. Astfel, în ceea ce privește rata de participare, atunci diferența este de 263 de alegători sau 0.14 %.

La capitolul scorul obținut de candidați, potrivit datelor preliminare prezentate de Promo-LEX, candidatul PSRM ar fi obținut 116 818 voturi sau 47,43%. Pe când, potrivit datelor preliminare CEC, Ion Ceban ar fi obținut 116 788 voturi sau 47, 43 %. În ceea ce ține de Andrei Năstase, atunci potrivit datelor Promo-LEX, el a primit 129 432 voturi din partea alegătorilor sau 52, 57 %, pe când datele CEC arătă că el a primit 129 432 voturi sau 52, 57 %.

„Trebuie să remarcăm un lucru foarte important, din punctul nostru de vedere. Practic, în premieră, un candidat care a pierdut scrutinul a recunoscut înfrângerea public, a felicitat contracandidatul și eu cred că asta dă dovadă de maturitate politică”, a conchis Postica.

Mihaela Conovali

Share