Promo-LEX a prezentat cel de-al doilea raport privind alegerile locale din 20 mai 2018

Promo-LEX a prezentat cel de-al doilea raport privind alegerile locale din 20 mai 2018

Misiunea de Observare Promo-LEX a oferit câteva date cu privire la raportul nr. 2 elaborat în contextul alegerilor locale din 20 mai 2018, informează Oficial.

Directorul de Program, Pavel Postica, a comunicat mai multe date cu privire la încălcările înregistrate pentru alegerile locale.

„Anumite încălcări și deficiențe de interpretare a documentelor depuse au fost înregistrare la candidații Costiuc, Munteanu, Mîțu din Chișinău, iar din Bălți – Oleg Topolinschi, și Galina Andriuța din comuna Pârlița. Am remarcat ca deficiență, practic, drept unica deficiență – obstrucționarea activității observatorilor la circumscripția electorală Chișinău”, a precizat el.

Prin urmare, Postica a vorbit și despre cazurile de utilizare a resurselor administrative. „Noi nu am avut acces la rapoartele financiare, care urmau să fie depuse de candidații independenți, de fapt – de unul dintre candidații independenți. Regretăm că, crește considerabil numărul de cazuri de utilizare a resurselor administrative în campania electorală. Observatorii Promo-Lex au constatat circa 25 cazuri de utilizare a resurselor administrative în campania electorală. Astfel, aici ar fi vorba de 10 întâlniri cu alegătorii organizate în incinta grădinițelor în timpul orelor de muncă: 2 cazuri ale Partidului Nostru (PN), 1 caz al candidatului independent Elena Grițco, 7 cazuri ale Partidului Socialiștilor (PSRM). Întâlnirile cu alegătorii în întreprinderile de stat în timpul orelor de muncă: 2 cazuri – PN și 3 cazuri – PSRM. Întâlnirile organizate în incinta instituțiilor medicale: 5 – cazuri PSRM , 1 – caz Partidul Șor, 1 caz – Partidul Liberal (PL) și 1 caz – Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA)”, a declarat Postica.

În același timp, expertul a evidențiat și alte cazuri ilegale în timpul campaniei electorale. „Un caz de implicare a autorităților publice în activitățile electorale în timpul orelor de muncă în folosul candidatului din partea Partidului Unității Naționale (PUN) și un caz de implicare neautorizată a concurentului în activitățile desfășurate de administrația publică locală, aici e vorba de doamna Silvia Radu. Contrar prevederilor legislației și Președintele Republicii Moldova se implică în campania de promovare a candidatului Ion Ceban la funcția de primar general al municipiului Chișinău”, a conchis acesta.

De menționat că, perioada de monitorizare este cuprinsă între 18 aprilie – 1 mai 2018.

Mihaela Conovali 

Share