Promo-LEX a constatat alte incidente​

Promo-LEX a constatat alte incidente​

Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 constată că din totalul de 464 de semnalări raportate de către observatorii Promo-LEX până la 14:00, de către echipa centrală a Misiunii Promo-LEX au fost prelucrate 342, dintre care în prezentul comunicat sunt incluse 131 de incidente, transmite OFICIAL.

Astfel, potrivit unui comunicat de presă, Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 constată:

Zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul de 100 m al secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – 3 cazuri

Transportarea organizată a alegătorilor (autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă) – 6 cazuri.

Întreruperea pe parcursul zilei votării a procesului de filmare a operațiunilor electorale – 15 cazuri.

Agitație electorală sau PR negru în perimetrul de 100 m şi/sau în incinta secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – 11 cazuri.

Încetarea/suspendarea nejustificată a votării în secția de votare – 9 cazuri.

Acte de violență sau intimidări ale alegătorilor, sau altor persoane – 2 cazuri.
Deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane) – 5 cazuri.

Deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (suspendarea funcționării; situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat) – 9 cazuri.
Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 m – 7 cazuri.
Prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare (100 metri de la localul secției) – 16 cazuri.

Fotografierea buletinelor de vot, alte încălcări ale secretului votului (prezentarea buletinului cu votul exprimat, amplasarea defectuoasă a cabinelor de vot ce permit vizualizarea opțiunii alegătorului etc.) – 29 cazuri.

Votarea nejustificată în grup (doi sau mai mulți alegători) – 8 cazuri.

Nerespectarea măsurilor de protecție în context COVID –2 cazuri.

Deconectări energie electrică – 3 cazuri

Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ ruperea/ deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot – 2 cazuri.
Altele – 4 cazuri:

SV 37/015 Căușeni, Căușeni. În incinta SV observatorii a doi concurenți consumă alcool (vin) împreună cu o parte din membrii BESV.

SV 28/61 Sângerei, Tăura Veche. La ora 13.00, s-a aflat că observatorul din partea unui concurent, se afla în stare de ebrietate. Președintele BESV l-a rugat sa părăsească SV, iar observatorul a plecat.
Răscăieții Vechi, Regiunea Transnistreană. În intervalul 16.05- 16.20, la podul peste râul Nistru, s. Răscăieții Vechi, veteranii de război de pe stânga Nistrului permiteau accesul doar automobilelor care trec prima data. La fața locului sunt 2 echipe de poliție.
SV 32/030 Ștefan Vodă, Talmaza. Au fost depuse 18 cereri de votare la locul aflării cu urna mobilă, dintre care 2 persoane s-au prezentat fizic. Membrii BESV (2) și un observator unui concurent au plecat cu urna mobilă, luând cu sine 20 de buletine de vot, mai multe decât se permite legal.
Cristina Pendea
Share