Proiectul Hotărârii de Guvern prin care terenul Stadionului Republican va trece în posesia Ambasadei SUA – publicat

Proiectul Hotărârii de Guvern prin care terenul Stadionului Republican va trece în posesia Ambasadei SUA – publicat

Agenția Proprietății Publice a elaborat proiectul Hotărârii de Guvern „cu privire la transmiterea cu titlu oneros a unui bun imobil și modificarea Hotărârii Guvernului nr.161/2019 cu privire la aprobarea listei terenurilor proprietate publică a statului din administrarea Agenției”, ce prevede aprobarea Memorandumului de Înțelegere între Guvernul Republicii Moldova și Statele Unite ale Americii privind achiziționarea terenului pentru construcția sediului Ambasadei SUA în Republica Moldova, transmite OFICIAL.

Proiectul poate fi vizualizat pe pagina web a Agenției, la compartimentul Transparență decizională.

Astfel, potrivit proiectului, Agenția va asigura determinarea valorii terenului proprietate a statului, situat în mun. Chișinău, str. Tighina 12, cu suprafața de 5,1814 ha (terenul fostului Stadion Republican), incluzând părțile componente ale terenului care sunt proprietate de stat, prin contractarea unui evaluator certificat.

Ulterior, va institui grupul de lucru, în componența căruia vor fi incluși reprezentanții ministerelor de resort, care va examina Raportul de evaluare, va asigura negocierea cu Statele Unite ale Americii și aprobarea prețului de comercializare a terenului nominalizat, care nu poate fi mai mic decât prețul de piață.

„Dacă toate aprobările și condițiile necesare vor fi îndeplinite și dacă SUA va transmite o notificare de exercitare a opțiunii de cumpărare către Guvernul RM, Agenția Proprietății Publice, de comun acord cu Ambasada Statelor Unite ale Americii în RM, va institui Comisia de transmitere a bunurilor imobile și vor asigura transmiterea terenului cu suprafața de 5,1814 ha din str. Tighina nr. 12, mun. Chișinău, incluzând părțile componente care sunt proprietate de stat, în proprietatea Statelor Unite ale Americii. Totodată, dreptul și titlul de proprietate asupra terenului și posesia vacantă vor fi transferate către SUA la data înregistrării în Registrul bunurilor imobile.

Evidențiem că, potrivit proiectului memorandumului, pe lângă construcția ambasadei, SUA vor utiliza terenul inclusiv pentru amenajarea parcurilor și spațiilor deschise, accesibile publicului larg, vor renova și repara porțile istorice ale fostului stadion, vor finanța și vor construi drumurile de acces aferente granițelor terenului. În acest sens Guvernul RM va întreprinde acțiunile necesare cu autoritatea publică locală competentă în scopul obținerii unei confirmări scrise a zonării potrivite pentru teren”, spune APP.

Cristina Parfeni

Share