Proiectul de Rezoluție înaintat de RM pentru retragerea forțelor militare străine, înregistrat de secretariatul ONU. Când va fi examinat

Proiectul de Rezoluție înaintat de RM pentru retragerea forțelor militare străine, înregistrat de secretariatul ONU. Când va fi examinat

„Recent, secretariatul ONU a înregistrat proiectul de Rezoluție înaintat de RM cu privire la retragerea completă și necondiționată a forțelor străine de pe teritoriul RM”. Anunțul a fost făcut de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, în cadrul unei conferințe de presă, transmite Oficial.

Tudor Ulianovschi a spus că proiectul de rezoluție va fi examinat la 22 iunie curent.

„Anul trecut, diplomația RM a întreprins o serie de acțiuni pentru adoptarea în cadrul ONU a unor decizii vizând retragerea trupelor militare străine de pe teritoriul RM. Această inițiativă a fost făcută de Prim-ministrul Pavel Filip și expusă în cadrul ședinței ONU la 22 septembrie 2017.

Astăzi anunțăm că Guvernul RM nu s-a dezis de această inițiativă și,recent, secretariatul ONU a înregistrat proiectul de rezoluție înaintat de RM în mod oficial: „Retragerea completă și necondiționată a forțelor străine din RM”.

Se depun eforturi în scopul asigurării unui sprijin cât mai larg a statelor membre ONU, avem 10 state care au devenit coautori ai acestei Rezoluții, care va fi examinată la 22 iunie 2018”, a spus Tudor Ulianovschi.

De asemenea, ministrul a spus că autoritățile RM se așteaptă la o susținere din partea țărilor membre ONU. „Autoritățile RM insistă asupra retragerii necondiționată și completă a GOTR în virtutea apariției ilegale pe teritoriul RM, dar nu și a contingentului rotativ care face parte din Comisia Unificată de Control care sunt dislocate în raioanele de Est în baza Acordului moldo-rus”, a mai spus ministrul.

Doina Secrieru

Share