Proiectul de lege privind evaluarea judecătorilor și candidaților la funcția de judecător al CSJ a fost discutat cu reprezentanții instanței supreme

Proiectul de lege privind evaluarea judecătorilor și candidaților la funcția de judecător al CSJ a fost discutat cu reprezentanții instanței supreme

Ministerul Justiției a prezentat proiectul de lege privind mecanismul de evaluare extraordinară a judecătorilor și candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ), elaborat și ajustat în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția.

La discuții a participat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco care a mulțumit tuturor celor implicați în procesul de elaborare, expertizare și ajustare a proiectului de lege și a reiterat importanța acestuia ca parte importantă în procesul de reformare a justiției. „Reforma Curții Supreme de Justiție face parte din lista priorităților Guvernului Republicii Moldova pe segmentul justiției. În acest sens a fost elaborat prezentul proiect de lege, care a fost consultat de două ori de Comisia de la Veneția, toate observațiile fiind încorporate în proiectul care la moment se afla în faza de avizare finală”, a spus ministrul Justiției.

În cadrul discuțiilor, secretara de stat a Ministerului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru a vorbit despre necesitatea instituirii unor garanții mai mari pentru judecătorii și candidații la funcția de judecător al CSJ, decât în cadrul exercițiului de pre-vetting, astfel încât să se excludă cazurile de nepromovare a evaluării pentru iregularități fiscale minore. „Obiectivul discuțiilor noastre este de a îmbunătăți acest mecanism de verificare a integrității etice și financiare a viitorilor membri ai CSJ, de a identifica în comun formule cât mai clare de evaluare a subiecților evaluării și să fie stabilită o marjă admisibilă de diferență între veniturile și cheltuielile declarate de către candidați”, a menționat Veronica Mihailov-Moraru.

La discuții au participat reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii, Curții Supreme de Justiție, Instanțelor judecătorești și Curților de Apel, Uniunii avocaților, societății civile și partenerilor de dezvoltare.

Proiectul de lege privind mecanismul de evaluare extraordinară a judecătorilor și candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție poate fi vizualizat accesând linkul.

Share