Proiectul de Lege cu privire la statutul mun. Chișinău, elaborat de liberali, ar putea ajunge la Consiliul Europei

Proiectul de Lege cu privire la statutul mun. Chișinău, elaborat de liberali, ar putea ajunge la Consiliul Europei

Fracțiunea PPEM-Iurie Leancă a propus astăzi Consiliului Municipal Chișinău să solicite expertiza Congresului Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei a proiectului de Lege cu privire la statutul mun. Chișinău, elaborat de un grup de deputați ai Partidului Liberal, potrivit unui comunicat de presă. 

Consilierii PPEM consideră că modul de înregistrare a acestui proiect de lege fără nici o consultare prealabila cu autoritățile locale, direct vizate de proiectul legii, încalcă nemijlocit prevederile articolului 4(6) a Cartei Europene a Autonomiei Locale. De asemenea, PPEM constată că, prin conținutul său, acest proiect de lege este în contradicție cu principiile de bază ale statutului de drept și democrației prevăzute de Constituția Republicii Moldova și cu prevederile principalelor acte normative din domeniul administrației publice locale.

„Proiectul de lege propus de fracțiunea Partidului Liberal nu oferă soluții și nu prevede reglementări pentru problemele existente. Prin conținutul său acest proiect se referă doar la un singur aspect – preluarea competențelor Consiliului Municipal și transferarea lor Primarului general, care este exponent și vicepreședinte al Partidului Liberal”, este de părere consilierul municipal PPEM, Veaceslav Bulat.

Astfel, Fracțiunii Blocul Electoral „Platforma Popular Europeană – Iurie Leancă” solicită instanțelor Consiliului Europei să întreprindă următoarele acțiuni:

1.    Să sesizeze autoritățile de stat privind retragerea proiectului de lege privind statutul mun. Chișinău de pe agenda dezbaterilor parlamentare, acest proiect fiind înregistrat cu încălcări de procedură legislativă.

2.    O expertiză legală a proiectului de lege privind statutul municipiului Chișinău în spiritul valorilor promovate de Carta Europeană a Autonomiei Locale și a Recomandării nr. 219/2007 privind statutul de oraș-capitală.

3.    Să fie solicitată autorităților Republicii Moldova, inițierea unor discuții publice privind statutul municipiului Chișinău, în vederea examinării tuturor opiniilor referitor a acest subiect.

4.    Să fie solicitată autorităților Republicii Moldova, crearea condițiilor adecvate pentru asigurarea efectivă a accesului liber a oricărui consilier municipal, reprezentanților societății civile și oricăror persoane interesate la procesul de examinare și dezbatere publică a proiectului de lege.

5.    Să fie solicitată autorităților Republicii Moldova, crearea unui grup de lucru extins, cu participarea reprezentanților Consiliului Municipal, Primăriei, Parlamentului, societății civile și experților în domeniu în vederea elaborării, identificării și corelării proiectului de lege cu prevederile cadrului legal în domeniul descentralizării și autonomiei locale, inclusiv cu examinarea mai minuțioasă a unor modele ale altor țări europene în acest sens.

Totodată, consilierii municipalii PPEM, îndeamnă colegii din alte fracțiuni ale Consiliului Municipal Chișinău să subsemneze această adresare, astfel încât proiectul de lege să fie stopat cât mai rapid.

Amintim că, la 4 martie 2016, un grup de deputați ai Partidului Liberal din Parlamentul Republicii Moldova, în condiții de netransparență totală și fără nici o consultare cu autoritățile administrației publice locale și/sau aviz din partea experților Consiliului Europei, a înregistrat proiectul Legii cu privire la statutul mun. Chișinău, nr. 84.

Mihaela Rotari

Share