Procurorii au transmis dosarul în judecată: Detalii privind tentativa de omor asupra lui Vlad Plahotniuc

Procurorii au transmis dosarul în judecată: Detalii privind tentativa de omor asupra lui Vlad Plahotniuc

Procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), împreună cu Inspectoratul Național de Investigații (INI), au finalizat urmărirea penală a celor 7 persoane învinuite de pregătirea de omor a cetățeanului Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), și au transmis cauza penală în judecată, transmite Oficial.

În cadrul unei conferințe de presă, adjunctul procurorului șef al PCCOCS, Vitalie Busuioc și șeful INI, Ion Iachimov, au prezentat toate detalii acestui caz.

Vitalie Busuioc a vorbit despre metoda prin care cele 7 persoane au pregătit atentatul.

„Din octombrie 2016, de către organele de drept din Ucraina, a fost începută documentarea grupului specializat în comiterea infracțiunilor destul de grave. Gruparea a primit informația necesară și urma să se deplaseze în R. Moldova pentru comiterea omorului la comandă. Toate detaliile au fost transmite către PCCOCS. Nu se cunoștea nici comanditarul, nici persoana care urma să fie omorâtă. S-au făcut mai multe măsuri speciale de investigație și în momentul când am obținut informațiile necesare, am acumulat probe, au fost efectuate percheziții și reținuți infractorii”, a spus Vitalie Busuioc.

De asemenea, el a numit oamenii care făceau parte din grup și cum aceștia interacționau unul cu altul.

„Schema ține de acțiunile comise începând cu 2016 și până în aprilie 2017, timp în care Grigorii Caramalac a creat un grup criminalizat care avea drept obiectiv omorul cetățeanului Plahotniuc. Zabolotnîi Valerian, vicepreședintele Fondului Internațional al Veteranilor de Sport IFAVIS făcea parte din grup. Chirov Stepan și Șevcenco Dimitrie la fel. Chirov și Zabolotnîi aveau responsabilitatea de a organiza și săvârși atacul. În grup, astfel, au fost atrași și Parhomenco Iurie, cetățean al Transnistriei. După discuțiile cu Chirov și Zabolotnîi, Parhomenco integrându-se în rolul activ de planificare a omorului, cunoscând că nu va reuși să execute un asemenea omor de unul singur și că după săvârșirea omorului va fi lichidat, a apelat la un cunoscut – Adamovici Alexandru, locuitor al Ucrainei, liderul unui grup criminal de acolo. Acesta a atras în grup alte 2 persoane – Evtușenco Pavel și Mîțac Bogdan. Toți 3 au venit de 3 ori pe teritoriul R. Moldova având scopul stabilirii țintei atacului, studierea itinerariului, căile de acces spre țintă și căile de atragere și săvârșire a atacului. În aprilie au mai fost atrase 2 persoane pentru executarea atacului. Pe teritoriul R. Moldova deplasarea grupului era făcută ilegal de 3 persoane cunoscute de-a lui Parhomenco: Cojocaru Ivan, Melnic Igor și Dragulea Vasile”, a menționat Vitalie Busuioc.

De asemenea, procurorul a prezentat ce s-a descoperit în urma perchezițiilor.

„Ilegal au fost transmise 4 grenade și 2 pistoale de model CZ cu amortizator, anumite obiecte pentru deghizarea persoanei sub formă de echipamente, muniție pentru arme. La indicația lui Zabolotnîi se păstrau armele la Șevcenco Dmitrii. De asemenea, ei erau asigurați cu un bloc de locuit.

Zabolotnîi a organizat, prin intermediul lui Șevcenco, procurarea unui automobil cu numere poloneze pentru deplasarea executorilor după omor.

Inculpații au depus declarații pe acest caz. 9 persoane au dat declarații. O parte au recunoscut faptele, alții – parțial, alții recunosc toate circumstanțele, dar nu-și recunosc vina”, a spus Vitalie Busuioc.

Șeful INI, Ion Iachimov, a spus că toate aceste persoane au antecedente penale.

„Fiecare are antecedente penale. În cadrul urmăririi penale colaboratorii au făcut interceptări, documente, servicii de comunicații.

S-au ridicat telefoane mobile, cartele sim”, a spus Ion Iachimov.

Cristina Parfeni

Share