Procurorii au făcut un apel către instituțiile internaționale privind implicarea politicului în activitatea Procuraturii Generale

Procurorii au făcut un apel către instituțiile internaționale privind implicarea politicului în activitatea Procuraturii Generale

Procuratura Generală, Consiliul Superior al Procurorilor, Asociația Procurorilor și Asociația Veteranilor Procuraturii Republicii Moldova au făcut un apel către instituțiile internaționale privind implicarea politicului în activitatea Procuraturii Generale, transmite OFICIAL.

Astfel, cele 4 entități constată că, deşi Constituția Republicii Moldova prevede principiul separării puterilor în stat în ultimul timp au apărut o serie de conflicte şi tensiuni îngrijorătoare legate de punerea în practică a acestuia.

„Atragem atenția asupra tentativelor tot mai insistente și brutale ale unor actori politici de subminare a independenței instituționale și individuale a procurorilor, a încrederii publice în puterea judecătorească.

Asistăm la cel mai mare front ridicat împotriva Procuraturii de către politicieni și susținătorii lor, care își asumă rolul de judecători ai activității procurorilor și care aruncă zilnic cu noroi în Procuratură, prezentând fel și fel de situații pe care le califică ca fiind greșit soluționate juridic”, se spune în apelul celor patru.

În text, subsemnații menționează că din cauza specificului activității, restricțiile legale, impuse inclusiv și de necesitatea respectării drepturilor fundamentale ale omului, nu-și pot permite să facă în volumul de muncă pe care îl cer politicienii.

„Am sperat sincer că procurorii vor fi lăsați să se consacre aflării adevărului, care ani la rând a fost dosit, iar cei care pe nedrept au fost urmăriți și judecați vor fi repuși în drepturi.

Anume aceasta a fost dorința, vociferată de la toate tribunele de către forțele declarate proeuropene sănătoase, care acum, în loc să încurajeze eforturile procurorilor, s-au dedat atacurilor inadmisibile, care nu fac decât să isterizeze societatea, să demoralizeze și să dezbine efectivul de procurori și subminează încrederea publică în puterea judecătorească, care pot fi echivalente cu un atac la adresa echilibrului constituțional al statului democratic.

Asistăm la tentative zilnice de a schimba locul și modalitatea înfăptuirii justiției.

Motivul tuturor acestor atacuri împotriva Procuraturii este clar pentru oricine are curajul să vadă și să spună adevărul. Politicienii sunt deranjați și nu se pot împăca cu gândul că nu mai au pârghii de a ne influența procesele instituționale interne și soluțiile pe care le luăm.

Ei vor o Procuratură independentă, dar care ar depinde doar de ei”, se mai spune în textul Declarației.

De asemenea, subsemnații afirmă că Procuratura nu mai e o minge la piciorul nimănui, inclusiv al politicului

„Procuratura nu răspunde comenzilor politice, nu raportează politicului și cercurilor de interese economice sau de alt ordin și nu ia parte la jocurile ce i se impun acum direct și insistent.

Justiția nu înseamnă a umple, la presiunea străzii și bunul plac al politicienilor, închisorile cu persoane nevinovate, ci a le demonstra, prin probe concludente și pertinente vinovăția, în cadrul unui proces transparent și echitabil.

Actuala Procuratură nu se va conforma preferințelor și simpatiilor politice pentru a intra în grația cuiva, iar membrii Executivului, Legislativului sau Președinției nu au căderea să dicteze sau să aprecieze cine trebuie să stea la pușcărie şi nici nu au competenţa legală de a constata vinovăția persoanelor, toate aceste competenţe aparţinând Justiției”.

De asemenea, semnatarii afirmă că Declarația nu trebuie percepută drept un act de confruntare cu noul Președinte ale.

„Dimpotrivă, Procuratura este gata să susțină și să contribuie la realizarea tuturor inițiativelor enunțate de noul Președinte, centrate pe combaterea corupției, criminalității, reformarea sectorului justiției, doar că acest lucru trebuie să aibă loc în limitele impuse de Constituție.

În calitate de Procuror General, vreau să asigur cetățenii că Procuratura își va îndeplini misiunea în corespundere cu atribuțiile constituționale și nu voi admite subordonarea instituției vreunei puteri sau grupuri de interese politice sau corporative.

Solicităm tuturor instituțiilor abilitate și tuturor factorilor de decizie să respecte principiile de funcționare ale Uniunii Europene, să faciliteze îndeplinirea obligațiilor internaționale asumate de Republica Moldova și să țină cont că respectarea statului de drept și a independenței sistemului judiciar este un punct important în materia cooperării internaționale și a capacității statului nostru de a fi un partener de dialog în relație cu celelalte state membre”, se mai spune în text.

Astfel, procurorii s-au adresat Comisiei de la Veneția, Asociației Internaționale a Procurorilor, Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni al Consiliului Europei, Rețeaua Procurorilor Generali și șefilor instituțiilor echivalente din cadrul instanțelor judecătorești supreme din statele membre ale Uniunii Europene (NADAL), Parlamentul European și întregului corp diplomatic acreditat în Republica Moldova pentru a scoate în evidență presiunile politice și intimidările venite din partea politicului prin care se încearcă subminarea independenței procurorilor în avantajul factorului politic.

Cristina Pendea

Share