Problemă mare pentru antreprenorii care au nevoie de a încălzi spațiile de producere! Platforma DA s-a adresat Guvernului
Creșterea tarifelor la resurse energetice pune o povară exorbitantă pe agenții economici. Creșterea prețurilor la produse este inevitabilă dacă guvernarea nu va întreprinde măsuri de susținere a producătorilor autohtoni. Declarațiile au fost făcute de către conducerea Platformei Demnitate și Adevăr (DA) într-o conferințe de presă, în cadrul căreia a atras atenția „la o problemă cu care se confruntă un număr mare de antreprenori și anume cei care au nevoie de a încălzi spațiile de producere. În contextul în care, prețul gazelor naturale a ajuns la aproape 30 lei iar agenții economici nu primesc nici o compensație, mulți din ei au recurs la soluții alternative de încălzire, folosind combustibilii solizi. În unele activități economice, combustibilul solid este unica sursă de încălzire. Iar acești antreprenori la moment se confruntă cu o problemă majoră”, informează OFICIAL.
Dinu Plîngău, președintele formațiunii, a declarat că, „din cauza dispoziției nr. 32 din 8 august 2022 prin care s-a decis comercializarea în exclusivitate a masei lemnoase consumatorilor casnici (persoane fizice) și entităților de interes public, agenții economici nu pot să se asigure cu stocurile necesare pentru perioada rece a anului. E imperios necesar să facem diferențiere clară între intermediarii care procură masă lemnoasă pentru a o vinde mai scump și respectiv a se îmbogăți pe spatele cetățenilor și agenții economici care folosesc lemnul drept sursă de încălzire în activitatea lor economică”.
„În același timp remarcăm că la două luni distanță de la anunțul făcut de premierul țării precum că statul Român ne va oferi un volum de 200 mii metri steri de lemn, aceste cantități încă nu au ajuns în Republica Moldova. Considerăm că, aceste volume ar fi soluția oportună pentru a ajuta agenții economici”, a adăugat el.
Politicianul a spus că, în acest context e nevoie de intervenția Guvernului pentru a debloca această situație și de a ajuta agenții economici să își continue activitatea.
„Platforma DA îndeamnă Guvernul:
- Prin intermediul Ministerului Economiei să analizeze în regim de urgență numărul de agenți economici care se confruntă cu această problemă și volumele de masă lemnoasă necesare pentru desfășurarea activității.
- Să modifice Dispoziția CSE nr. 32 din 8 august 2022 pentru a permite procurarea de masă lemnoasă agenților economici care o folosesc în activitatea de producție.
- Să impulsioneze procesul de import a celor 200 mii metri steri oferiți de statul român.
- Să își revadă poziția față de inițiativele legislative ale Platformei DA care au drept scop susținerea și protejarea producătorilor autohtoni”, a mai spus liderul formațiunii.