Priseajniuc: PSDE solicită Guvernului să caute soluții pentru achitarea salariilor asistenților personali

Priseajniuc: PSDE solicită Guvernului să caute soluții pentru achitarea salariilor asistenților personali

„Guvernarea PAS insistă să-și bată joc de asistenții personali și, în același timp, lasă de izbeliște mii de persoane bolnave, țintuite la pat. În plină criză, două mii de asistenți personali nu și-au ridicat salariul pentru ultimele patru luni, în condițiile în care acești oameni nu au alte surse de venit. Bolnavii au nevoie de bani ca de aer, pentru a-și cumpăra e exclusiv doar strictul necesar – medicamente, produse alimentare, articole de igienă și alte lucruri de primă necesitate. Autoritățile însă se prefac că această problemă nu există”. Declarațiile au fost făcute de vicepreședintele Partidului Social Democrat European, Eremei Priseajniuc, informează OFICIAL. 

Potrivit spuselor sale, acesta este doar vârful aisbergului. Problema e mult mai profundă și scoate la suprafață o gravă problemă de viziune a guvernării.

„Una dintre sursele de bază de finanțare a salarizării asistenților personali o reprezintă mult discutata taxă aeroportuară de 9 euro. În total, în 2023, urmau să se adune la buget în jur de 100 de milioane de lei. Iar din acești bani urmau să le fie achitate salariile inclusiv asistenților personali.
Recent, fără o analiză complexă a problemei, Guvernul a decis să reducă această taxă în jumătate, motivând că va scădea, în acest fel, prețul biletelor de avion. Însă, după ce au anulat-o, responsabilii din domeniul aviației s-au sucit și au spus că această măsură nu va duce la ieftinirea biletelor, ci doar, atenție!, va crește concurența între companiile aeriene. Așadar, în rezultat, nici prețul biletelor de avion nu va scădea, nici bani suficienți pentru plata asistenților sociali nu se vor acumula la buget și nici alte surse alternative nu au fost identificate”, a explicat politicianul.

Eremei Priseajniuc a spus că, Partidul Social Democrat European cere Guvernului să identifice, în cel mai scurt timp, o soluție pentru a rezolva această problemă și să le achite urgent oamenilor salariile promise.

„Dublarea salariilor pentru miniștri au decis-o în câteva zile, iar bani pentru asistenții personali nu pot găsi de patru luni. Nu-i putem lăsa pe acești oameni la limita supraviețuirii! Ei nu merită asta!”, a menționat vicepreședintele PSDE.

Share