Primarul Comratului: Avem o țară și noi iubim țara asta și vrem să vorbim în limba de stat, dar nu așa de repede

Primarul Comratului: Avem o țară și noi iubim țara asta și vrem să vorbim în limba de stat, dar nu așa de repede

Primarul municipiului Comrat, Serghei Anastasov, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, a vorbit despre decizia Curții Constituționale pe tema utilizării limbii ruse de către autoritățile de stat și locale, informează Oficial.

În acst fel, primarul a comunicat cum se vede situația respectivă din Comrat, dar ți ce consecințe ar urma pentru regiunea găgăuză.

„În regiunea găgăuză toți oamenii înțeleg că trăim în Republica Moldova. Avem o țară și noi iubim țara asta și vrem să vorbim în limba de stat, dar nu așa de repede. Oamenii nu cunosc și nu pot învăța în scurt timp. Dar oamenii vor să știe limba de stat, vor să vorbească. Aici la noi numai în limba rusă și în limba găgăuză vorbim. Nu avem vorbitori [de limba română] printre noi. E greu să învățăm. Trebuie să avem vreo câteva școli, licee în limba de stat. Atunci mai repede va fi. Așa în scurt timp vom avea mai multe probleme, și în judecătorie. Azi, dacă ne judecăm cu cineva, noi avem un traducător, care traduce din română în rusă și oamenii înțeleg ce spune judecătorul. Dar așa, va fi nevoie să plătim bani pe traducător. Dacă se schimbă legea, atunci guvernul nu va da fără bani un traducător în judecătorie. Tot vom avea probleme mari, va fi foarte greu. Noi primim o scrisoare din Chișinău și avem doar vreo câteva persoane în Primărie, dacă avem vreo 30 de persoane total, doar vreo cinci persoane cunosc limba. Tineri mai mult, tineri care au terminat universitatea. Ei cunosc și au posibilitatea să traducă. Dar cei care au lucrat la noi 20-30 de ani nici nu vor mai învăța deja, sunt oameni în vârstă. De 50-60 de ani. Deja e târziu. Trebuie de început de la grădiniță. Și după asta se poate de schimbat legea. Fără limba rusă va fi greu”, a precizat el.

Prin urmare, primarul, a comunicat despre introducerea unui program. „Cred că trebuie să mai treacă câțiva ani și trebuie de introdus în școli, la licee, la primărie, în toate locurile așa un program prin care să învățăm limba mai repede. Primăria are un program unde copii învață limba la grădiniță și învață foarte repede. Programul e implementat deja în trei grădinițe la noi în Comrat. Acolo, copiii cu vârsta de până la 7 ani învață repede și vorbesc foarte bine. Și încă am deschis grădinița nr.1 în Comrat, acolo avem vorbitori numai de găgăuză și română. Asta-i prima etapă. Da, vor fi vorbitori de limba rusă acolo, dar majoritatea vor vorbi numai în limba de stat și găgăuză”, a declarat el.

Mihaela Rotari 

Share