Prima ședință a Grupului de lucru dintre Parlament și Adunarea Populară a UTAg, în decembrie
Prima ședință a Grupului de lucru dintre Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Populară a UTA Găgăuziei va avea loc pe parcursul lunii decembrie. Anunțul a fost făcut de serviciul de presă al Parlamentului.
Ordinea de zi a ședinței a fost discutată de Președintele Parlamentului Andrian Candu cu echipa de experți ai organizației Crisis Management Initiative (CMI), în cadrul unei întrevederi. Subiectele principale care vor fi discutate vor fi cele de ordin social-economic și legislativ.
Activitatea Grupului de lucru pentru asigurarea, în cadrul normelor constituționale, a funcționalității autonomiei Găgăuziei și a prevederilor legislative ale Republicii Moldova în raport cu statutul special al UTA Găgăuzia va fi susținută de Crisis Management Initiative, inclusiv la nivel de expertiză.
Speakerul a menționat că Grupul de lucru va asigura mecanismul de cooperare dintre Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Populară a Găgăuziei. Grupul de lucru a fost creat în baza unei hotărâri de Parlament, adoptate săptămâna trecută, al cărei autor este Președintele Parlamentului Andrian Candu. Speakerul a anunțat că fracțiunile parlamentare urmează să desemneze, în perioada apropiată, deputații care vor face parte din Grupul de lucru.
„Procesul de armonizare a legislației nu se va produce într-o săptămână, dar începutul este unul bun. Prezența Bașkanului Irina Vlah la Bruxelles, a Președintelui Adunării Populare Dmitrii Constantinov la tribuna principală a Parlamentului Republicii Moldova, adoptarea legii privind scutirea de taxe vamale pentru mărfurile importate în vederea construcției grădiniței din satul Cișmichioi, UTA Găgăuzia reprezintă fapte concrete care demonstrează interesul Chișinăului de a rezolva probleme regionale, inclusiv din UTA Găgăuzia”, a menționat Andrian Candu.
Totodată, Speakerul a declarat că, pentru început, este importantă implementarea proiectelor de infrastructură în regiune, precum și a celor de dezvoltare economică. Andrian Candu a menționat că a solicitat Comisarului european Corina Crețu, în discuțiile purtate la Bruxelles, o susținere pentru accesarea unor fonduri europene în vederea dezvoltării unor proiecte regionale, inclusiv și pentru UTA Găgăuzi.
Experții CMI și-au exprimat speranța că Grupul de lucru creat va deveni o platformă eficientă de dialog între autorități. La începutul acestei săptămâni a avut loc prima ședință informală a Grupului de lucru, cu participarea deputaților din Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Populară a Găgăuziei, cu facilitarea experților CMI.
CMI este o organizație non-profit, fondată în anul 2000 de deținătorul Premiului Nobel pentru Pace și ex-președinte al Finlandei, Martti Ahtisaari, ce se concentrează pe eforturile asupra preîntâmpinării, soluționării conflictelor și contribuie la realizarea unei păci durabile în cadrul programelor regionale în țările din Europa de Est, Orientul Mijlociu și Africa.
În Republica Moldova, CMI este implicat în suportul Parlamentului în cadrul proiectului “Supporting the Efficient Exercise of Gagauzia’s Autonomous Powers within Moldova’s Constitutional Framework”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Suediei.