Prima şedinţă a Consiliului de Asociere RM-UE, amânată

Prima şedinţă a Consiliului de Asociere RM-UE, amânată

Primă şedinţă a Consiliului de Asociere Republica Moldova-UE a fost amânată din cauză că noul guvern de la Chişinău nu a fost instituit până astăzi. Republica Moldova a propus amânarea şedinţei pentru luna februarie sau martie, a declarat ministrul adjunct în exerciţiu al afacerilor externe şi integrării europene, Iulian Groza, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

Viceministrul în exerciţiu a spus că amânarea acestei şedinţe nu decalează într-un mod îngrijorător orarul de asociere. „Chiar săptămâna trecută am avut şedinţa comisiei guvernamentale pentru integrare europeană, prezidată de premierul Iurie Leancă, unde doamna ministru Gherman a prezentat informaţiile cu privire la conţinutul raportului de implementare a planului de acţiuni de implementare a Acordului de Asociere şi unde s-au trasat şi priorităţile pentru anul 2015. Indiferent de momentul organizării reuniunii Consiliului de Asociere, aceasta nu amână procesul de implementare a Acordului de Asociere”, a spus Iulian Groza.

Cel mai probabil, reuniunea urmează să fie planificată fie pe 9 februarie, fie pe 16 martie. O dată prealabilă urmează să fie convenită imediat ce va fi constituit guvernul. Se va discuta nivelul de implementare a Acordului de Asociere şi care sunt priorităţile pe anul curent, inclusiv şi cooperarea în sens mai larg cu Uniunea Europeană în cadrul Parteneriatului Estic.

Consiliul de Asociere Republica Moldova-UE este o platformă instituţională de primă importanţă creată pentru trasarea sarcinilor pe care ar trebui să le urmeze Moldova după ce a devenit stat asociat la UE.

Referindu-se la amânarea vizitei preşedintelui român, Klaus Iohannis, care urma să aibă loc pe 22 ianuarie, Iulian Groza a spus că motivul este unul similar.

Mihaela Rotari

Share