Prim-ministrul Marelui Ducat de Luxemburg: Suntem mândri că drumul vostru european, negocierile au început, în mod simbolic, în Luxemburg

Prim-ministrul Marelui Ducat de Luxemburg: Suntem mândri că drumul vostru european, negocierile au început, în mod simbolic, în Luxemburg

Cooperarea moldo-luxemburgheză va ajuta Republica Moldova să avanseze pe calea europeană, iar Luxemburgul rămâne un model de dezvoltare pentru țara noastră și un exemplu de cum un stat mic își poate găsi poziția sa bine definită în Uniunea Europeană. Mesajul a fost transmis, astăzi, de prim-ministrul Dorin Recean, după întrevederea cu omologul său Luc Frieden, prim-ministrul Marelui Ducat de Luxemburg.

Prim-ministrul Dorin Recean a mulțumit Luxemburgului pentru sprijinul constant pe care îl oferă pentru dezvoltarea țării noastre și în procesul de integrare europeană, menționând că deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în luna iunie curent, a avut loc la Luxemburg.

„Luxemburgul este un stat fondator al Uniunii Europene și un simbol al unității europene. Împărtășim aceleași valori și angajamentul comun de a construi un viitor european în pace și prosperitate pentru cetățenii noștri”, a accentuat premierul.

Luc Frieden, prim-ministrul Marelui Ducat de Luxemburg, a asigurat că Luxemburgul va ajuta țara noastră să devină parte a marii familii europene. „Suntem mândri că drumul vostru european, negocierile au început, în mod simbolic, în Luxemburg. Sunt încă multe lucruri de făcut și suntem gata să vă oferim asistența necesară pentru a ajusta legislația și a parcurge acest proces cu succes, într-o perioadă cât mai scurtă de timp”, a declarant premierul Luc Frieden.

Oficialul luxemburghez a mai subliniat importanța referendumului constituțional ce va avea loc în luna octombrie în Republica Moldova: „Urmează să vă creați viitorul. Democrația, statul de drept și prosperitatea este ceea ce ne unește și vrem să fim alături de Moldova în calea sa spre marea familie europeană a democrațiilor”.

Cei doi șefi de Guvern au specificat că parteneriatul moldo-luxemburghez permite preluarea celor mai bune practici în domeniile finanțelor, afacerilor interne, protecției sociale și a mediului, energiei regenerabile. Republica Moldova își dorește dezvoltarea unor piețe eficiente în aceste domenii și atragerea de investiții noi în economia națională, unul dintre cele mai competitive sectoare fiind tehnologiile informaționale.

Oficialii au remarcat și avantajul libertății de circulație, odată cu integrarea în Uniunea Europeană, care va crea noi oportunități de afaceri și investiții în Republica Moldova, dar și va facilita accesul tinerilor la rețeaua educațională a Uniunii Europene. „Parteneriatele noastre în educație și schimburile interculturale vor deschide noi orizonturi și vor contribui la formarea unei generații de tineri europeni, pregătiți să inoveze și să construiască o Moldovă modernă, competitivă și prosperă”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

Pentru a reconfirma sprijinul ferm al Luxemburgului pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, cei doi oficiali au semnat, astăzi, o Declarație comună în acest sens.

Share