Prim-ministrul a solicitat intensificarea activității Comisiei pentru integrare europeană

Prim-ministrul a solicitat intensificarea activității Comisiei pentru integrare europeană

Prim-ministrul Ion Chicu a prezidat prima ședință a Comisiei Guvernamentale pentru Integrare Europeană în cadrul actualului Executiv, transmite OFICIAL.

În debutul ședinței, Premierul a remarcat că, Comisia nu a fost convocată de o perioadă îndelungată: „Faptul că nu se cunoaște când a avut loc ultima ședință a Comisiei vorbește despre multe. Noi trebuie să resuscităm procesul de implementare a acțiunilor prevăzute în Acordul de Asociere cu UE”, a spus șeful Executivului, confirmând determinarea Guvernului de a impulsiona parcursul european al Republicii Moldova.

În cadrul ședinței, au  fost discutate  prioritățile dialogului RM-UE pentru anul viitor și acțiunile concrete ce urmează să fie realizate pe această dimensiune. Membrii Comisiei au evaluat stadiul de implementare a Planului de acţiuni pentru realizarea Acordului de Asociere cu UE, pentru 2017-2019.

Prim-ministrul a fost informat inclusiv despre nivelul de implementare a condiționalităților asumate de Guvern pentru a beneficia de asistența macrofinanciară din partea UE, dar și acțiunile întreprinse pentru remedierea deficiențelor constatate de UE în sectorul aviației.

În context, responsabilii din cadrul ministerelor de profil l-au informat pe premier despre restanțele înregistrate la aceste capitole. Printre restanțele majore menționate, au fost  abordate reforma Consiliului Superior al Magistraturii, modificările Codului Vamal, și implementarea pachetului energetic 3.

La final, Prim-ministrul a solicitat intensificarea activității Comisiei pentru integrare europeană, inclusiv la nivel sectorial.

Cristina Pendea

Share