Preturile sectoarelor municipiului Chișinăul își propun să fortifice cooperarea cu primăriile sectoarelor municipiului București

Preturile sectoarelor municipiului Chișinăul își propun să fortifice cooperarea cu primăriile sectoarelor municipiului București

Preturile sectoarelor Buiucani și Botanica își doresc să preia din experiența primăriilor sectoarelor municipiului București. În acest sens, pretorii sectoarelor Buiucani și Botanica din Chișinău, Vadim Brînzaniuc și Diana Guba au întreprins săptămâna trecută o vizită la București, România.

Reprezentanții municipiului Chișinău au avut întrevederi cu  primarul sectorului 4, municipiul București Daniel Băluță primarul sectorului 6, municipiul București Ciprian Ciucu, primarul sectorului 2, municipiul București, Radu-Nicolae Mihaiu, alți reprezentanți ai APL din România.

Pretorul sectorului Buiucani Vadim Brînzaniuc a menționat că autoritățile locale din Chișinău sunt interesați să preia din experiența colegilor lor de la București în domeniul implementării proiectelor, construcția unor parcări publice, inclusiv a unor parcări supraetajate, atragerea de fonduri etc.

„Pretura Buiucani își propune să construiască anul acesta o parcare publică rezidențială cu o capacitate de circa 400 de locuri.  Apreciem că pentru realizarea acestui obiectiv vom beneficia de un proiect gratuit elaborat de specialiștii primăriei sectorului 4 al municipiului București. Mai mult decât atât, în perioada următoare, primăria sectorului 4 București va detașa specialiști în vederea transferului de bune practici, dar și elaborării proiectului de execuție pentru amenajarea unei curți a unui bloc locativ dintr-un cartier al sectorului Buiucani”, a declarat Vadim Brînzaniuc.

În luna martie a anului curent, patru angajați ai preturii sectorului Buiucani au învățat de la reprezentanții APL din București cum se elaborează proiectele finanțate de către Uniunea Europeană, inclusiv în domeniul mobilității urbane.

Potrivit lui Vadim Brînzaniuc, cooperarea cu autoritățile locale din România înseamnă, în primul rând,  o sursă de inspirație, de preluare a bunelor practici pentru administrare. „Trebuie să spunem că noi avem o administrație care necesită a fi îmbunătățită, reorganizată, care trebuie să se bazeze pe atragerea de fonduri și să se concentreze pe dezvoltare, iar partenerii noștri din România exact asta pot să ne ofere. Pentru noi este simplu să preluăm din aceste bune practici de la frații noștri, deoarece nu avem niciun fel de barieră lingvistică, culturală sau de alt gen.

Totodată, a fost parafat acordul de înfrățire dintre pretura Buiucani și Consiliul Județean Ilfov, iar Pretura sectorului Botanica a demarat procedurile de semnare a unui acord de cooperare cu Primăria sectorului 2, municipiul București.

Doina Secrieru

Share